Naslovnica Lifestyle

Uštedite za Božić kupujući darove sada

Raspodjela troškova u krizi na nekoliko mjeseci osnovni je razlog zašto se božićni artikli kupuju mjesecima unaprijed
17. listopada 2012. u 12:00 2 komentara 2 prikaza
božić
Foto: Arhiva Večernjeg lista

Mnogi od nas navikli su blagdanski šoping obavljati u posljednji tren, ali to ne mora biti tako.

Iako nas od Božića dijeli više od dva mjeseca, za kupnju božićnih ukrasa i darova nije prerano. Neke trgovine poput Bauhausa i Interspara već su izložile božićne dekoracije i druge artikle. Običaj ranog kupovanja blagdanskih ukrasa i darova pojavio se unatrag nekoliko godina, a u nekim europskim gradovima božićni asortiman može se kupiti već u kolovozu.

Razlog tome je raspodjela troškova koja je mnogima postala nužna zbog praznih novčanika u krizi. Kupujući na ovaj način, budžet za božićne darove i ukrase se raspodijeli na nekoliko mjeseci te se smanjuju blagdanski troškovi u prosincu. Dodatni razlog zbog kojih se isplati već sada kupovati božićne predmete jest činjenica da su cijene niže u predsezoni nego tjedan dana prije Božića, a po znatno nižim cijenama mogu se kupiti i lanjski božićni artikli. Jedno britansko istraživanje pokazuje kako čak polovica građana kupuje ranije darove za Božić, a glavni su razlog financije.

Trećina ispitanih počinje s predbožićnom kupnjom tri mjeseca prije kako bi uštedjeli nešto novca.

Elipso

  • Miške 3:

    Kupujte, kupujte, zaduživajte se- samo da bi strani robni centri imali profit sa svojim smećem iz Kine u RH. Ne kupujte ništa u robnim centrima.

  • cvijece:

    O tempora,o mores!Gdje su ona vremena kada se na Badnjak kitio bor a darivalo se jabukom i pokojim slatkišem?