Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREHRANA I ZDRAVLJE

Uravnotežena prehrana umjesto dijete: Razbijamo mitove o zdravoj prehrani

Uravnotežena prehrana
Foto: Shutterstock
1/3
10.03.2023.
u 14:13

Zaustavite takozvani jo-jo efekt i naučite kako održati zdravu i stabilnu prehranu uz kvalitetne prehrambene navike.

Od ponedjeljka idem na dijetu. Vjerojatno rečenica koju ste čuli ili sami sebi izgovorili nebrojeno mnogo puta. Kad pogledate unazad, jesu li sve te dijete i svi magični ponedjeljci doista dali rezultate? Ako jesu, vjerojatno pamtite svaki trenutak odricanja, žrtve i težine koju ste prošli do tog rezultata. Ako nisu, to je vjerojatno zato što ste pod težinom zadataka jednostavno popustili pod izlikom – bit će drugi ponedjeljak.

Uspješni ili ne, ne biste trebali mijenjati svoje planove za mršavljenje, već metodu kojom se borite. Dijeta podrazumijeva odricanja, a odricanjima stvarate osjećaj kazne i oduzimanja nečega što doista želite. Da bi mršavljenje bilo uspješno, važno je shvatiti da:

  • Ne morate kažnjavati sebe zbog viška kilograma
  • Uspjeh ne dolazi preko noći
  • Morate postaviti jasne ciljeve i vremenske periode u kojima ćete ih ostvariti
  • Ničega se ne trebate odricati

Ključ je u uravnoteženosti

U trenutku kada shvatite da mršavljenje nije kazneni postupak protiv vas, onda shvaćate da brojke na vagi nećete pobijediti nikakvim odricanjem. Ako se odreknete nečega što volite, za tim ćete žuditi sve dok dijeta ne prestane. Kada prestane, u požudi za stvarima kojih ste se odrekli, ponovno ćete vratiti kilažu. Odnosno, dogodit će se takozvani Jo-jo efekt. Da biste izbjegli frustracije i neuspjeh, umjesto odricanja odaberite ravnotežu. Glavni postulati uravnotežene prehrane su:

  • 5 obroka dnevno (doručak, užina, ručak, užina, večera)
  • Između svakog obroka pauza od 2 do 3 sata
  • Dovoljno vode (dvije litre na dan minimalno)
  • Tjelesna aktivnost
  • Raznovrsne namirnice

Foto: Shutterstock

Uravnoteženost ukratko znači da odustajete od termina ''mršavljenje'' i usvajate termin ''zdrava navika''. Nije vam glavni cilj skinuti kile, jer ako samo smršavite i vratite se neodrživim, nezdravim navikama – niste postigli ništa. Težite ka tome da imate zdrave, održive navike, a onda će mršavost doći sama od sebe. Osim manjka kila, osjećat ćete se sveukupno zdravije i generalno bolje. Dakle, uravnoteženom prehranom izbjegavate patnju, a birate bolji život.

Vjerojatno vam je vrijeme za pripremu obroka veliki neprijatelj u cijeloj ovoj priči, što je u današnjem modernom svijetu manjka vremena razumljivo. Srećom i za to postoji rješenje. S obzirom na to da je doručak najobilniji obrok u danu kada vam treba najviše energije, oslonite se na brze, nutritivno kvalitetne obroke kao što je Čokolino Fit. Da, u svom rebalansu prehrane smijete jesti jedan od najukusnijih obroka iz djetinjstva. Riječ je o novom Čokolinu iz Podravke bogatom magnezijem, vitaminima, vlaknima i proteinima te namijenjenom svim uzrastima i svima koji se hrane zdravo. Kroz njega ćete dobiti vitamin B, a ono najvažnije – uz 30% manje šećera. Brzo, jednostavno, izrazito ukusno.

Kao međuobrok ili večeru ne morate razbijati glavu receptima. Preporučamo isto tako da se oslonite na brzinu i jednostavnost. Zato je tu Podravkina bogata juha s vrganjima i heljdom. Vrlo je ukusna, bogata nutrijentima, a jednostavna za pripremu. Vaš zdrav život ne mora vam oduzeti ni novac ni vrijeme.

Moram zamijenite sa želim

U toj borbi za bolji život i zdravije navike bit će vam teško, jer upravo tada izbacujete svoj vlastiti um iz zone komfora. Pronaći ćete 100 razloga zašto vježbati sutra, zašto pojesti taj komad torte tako kasno danas i još mnogo izlika. No, ne zaboravite da se ne kažnjavate. Ne morate smršavjeti. Ne morate trenirati. Ne morate apsolutno ništa. Pitanje je želite li.

Moram zamijenite za želim. Želim da moje tijelo bude bolje. Želim izgledati bolje. Nije mi važno koji ću rezultat postići, želim vidjeti koliko moje tijelo može daleko ići. Moram je riječ koja će u vašem mozgu signalizirati obvezu, a realno – nitko ne voli obveze. Želim će s druge strane signalizirati izazov. To će vas potaknuti da testirate sami sebe koliko daleko možete ići. Uz želim ćete se lakše fokusirati na novi cilj.

Zdrava prehrana nije skupa

Na spomen zdrave i uravnotežene prehrane, vjerojatno su vam u glavi sastojci koji su dostupni samo na televiziji. Koji su previše skupi ili pak za koje ne znate kako ih pripremiti. Sve ovo su samo mitovi koje trebate razbiti jer, da – u uravnoteženoj prehrani možete jesti i slatko i slano i sve ono što volite. Nije ključ u odricanju.

Foto: Shutterstock

Zdrava prehrana znači da ćete samo kalkulirati kad ćete što jesti i koliko ćete čega jesti. Ne morate izbacivati apsolutno ništa. Samo trebate kalkulirati koliko kalorija unosite u danu. Mršavljenje je ustvari matematika – morate izgubiti više nego što unesete. Ključ zdrave prehrane je taj da imate više manjih obroka uz pauze od 2 do 3 sata između obroka i to:

  • Doručak – najobilniji obrok. Daje vam najviše energije. Ako pojedete obilan doručak, nećete brzo biti gladni kroz dan, a potrošit ćete zalihe hrane koje ste unijeli u sebe.
  • Užina – Nešto poput voća ili zdrave namirnice kako biste negdje pri sredini dana unijeli dozu vitamina u organizam.
  • Ručak – Vrijeme kada idete prema drugom dijelu dana. Treba vam energije. Pojedite obilan, ali ne pretjeran obrok.
  • Užina – Ovu užinu možete i ne morate preskočiti. Unos nove doze vitamina, čaša nekakvog zdravog jogurta ili nešto sitno.
  • Večera – Pred spavanje nam ne treba obilan obrok. Dovoljno je pojesti nešto da vas glad ne probudi do jutra.

Uz sve ovo piti dovoljno vode, ubaciti dovoljno tjelesne aktivnosti (minimum 30 minuta dnevno) i to je to. To je uravnotežena prehrana i zdrav način života.

Namirnice s povjerenjem

Na vašem putu ka zdravijem životu, važno je znati i koje namirnice birate. Uvijek se preporučuju pouzdani proizvođači, za koje znate da paze na kalorijske vrijednosti i zdrava uvjerenja. Jedan od takvih je Podravka. Svjesni činjenice da se nalazimo u izazovnim vremenima, kada doista jest teško održati zdrave prehrambene navike zbog uglavnom sjedilačkog načina života, iz Podravke aktivno rade na tome da njihovi prehrambeni proizvodi budu i ukusni, ali i zdravi. Da podržavaju zdrav način razmišljanja i potiču zdrave prehrambene navike.

U tom smislu, do 2027. godine fokusirali su se na 4 glavna cilja u svojoj proizvodnji, a to su:

  • u najmanje 75 posto novih i inoviranih proizvoda smanjit će se prosječni sadržaj soli i šećera za 20 posto u odnosu na trenutni prosječni sadržaj;
  • u 75 posto novih i inoviranih proizvoda ugraditi će najmanje 1 pozitivan sastojak (sastojak s dokazanim pozitivnim utjecajem na zdravlje);
  • 40 posto novih i inoviranih proizvoda temeljit će na sastojcima povezanim s održivom prehranom, poput voća, povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica te biljnih proteina;
  • 100 posto proizvodnog portfelja podržavat će održivu prehranu.

Na putu ka zdravijem životu nije dakle važno imati samo jasan cilj, već i dobrog suputnika.

Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije