Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstveno otkriće

U srednjoj i starijoj dobi vježbanje je lijek za poboljšanje pamćenja

starci
Photos.com
01.02.2011.
u 18:02

Američka studija dokazala je da vježbanje može i smanjiti rizik od demencije kod osoba starije i srednje dobi, prenosi Daily Mail

Vježbanje u srednjoj i starijoj dobi može smanjiti rizik od demencije i poboljšati pamćenje, prenosi Daily Mail. U američkoj studiji Sveučilišta Pittsburgh, koja je trajala godinu dana, 120 volontera u dobi između 50 i 80 godina hodalo je po 40 minuta dnevno tri puta tjedan dok su drugi redovito istezali tijelo. Mozak sudionika skeniran je prije i nakon eksperimenta kako bi se proučila veličina hipokampusa, dijela mozga koji stvara nove memorije.

Kod onih koji su se samo rastezali, hipokampus se smanjio za 1,5 posto što je i normalno. No, kod onih koji su hodali hipokampus je bio veći na kraju studije nego na početku. Povećanje od oko dva posto znači da je došlo do poboljšanja memorije, izvijestio je časopis Proceedings of the National Academy of Sciences reports. To je vrsta memorije koja nam pomaže da se prisjetimo kako smo došli na određeno mjesto ili gdje smo ostavili ključeve stana.

Gubitak prostorne memorije najčešće je problem u starijoj dobi.

Ovdje pročitajte izvorni tekst.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
19:14 01.02.2011.

dalibor.hren je napisao/la: Najbolje vježbe su: 1. Trčanje za koricom kruha 2. Bacanje srpa i čekića 3. Skok preko granice 4. Kopanje po kontejneru ... covjece, pa sto cekas?

DH
dalibor.hren
18:24 01.02.2011.

Najbolje vježbe su: 1. Trčanje za koricom kruha 2. Bacanje srpa i čekića 3. Skok preko granice 4. Kopanje po kontejneru

DH
dalibor.hren
21:27 01.02.2011.

Za sad još samo kopam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije