Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"baby brain"

Trudnice imaju lošije pamćenje tijekom zadnjih šest mjeseci

trudnica
Arhivska fotografija
18.03.2010.
u 11:55

Ova teorija tek je sada dokazana, a već je neko vrijeme poznato da se trudnice često žale na slabije pamćenje.

Ono što je među nekim trudnicama dosad bio mit, potvrdili su nakon istraživanja znanstvenici na institutu Bradford - trudnicama često oslabi pamćenje pred kraj trudnoće, a ovaj se sindrom na engleskom naziva "baby brain". Dokazano je tako da je u trudnica u poodmaklom stadiju trudnoće poprilično loše prostorno pamćenje te da se zato često ne sjećaju mjesta ili položaja predmeta.

Ovaj se problem pojavljuje u posljednjih šest mjeseci trudnoće, a traje i tri mjeseca nakon porođaja. Stručnjaci vjeruju da se radi o utjecaju hormona na ženski mozak.
- Zaboravljivost i pad koncentracije fenomeni su koji se često javljaju u trudnica, ali znanstvenici još moraju otkriti zbog čega dolazi do slabljenja pamćenja - kaže voditeljica istraživanja Diane Farrar na Institutu Bradford.

Tijekom istraživanja uspoređivane su 23 trudnice i 24 žene koje nisu trudne, i to tako što su rješavale različite testove pamćenja. Obraćalo se pozornost i na anksioznost, raspoloženje i razinu pozornosti, kao i koncentraciju hormona u krvi.

Trudnice u drugom i trećem tromjesečju trudnoće imale su znatno lošije rezultate nego žene koje nisu bile trudne na testovima prostornog pamćenja .

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije