Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Trudnice imaju lošije pamćenje tijekom zadnjih šest mjeseci

Ova teorija tek je sada dokazana, a već je neko vrijeme poznato da se trudnice često žale na slabije pamćenje.
18. ožujka 2010. u 11:55 0 komentara 118 prikaza
trudnica
Foto: Arhivska fotografija

Ono što je među nekim trudnicama dosad bio mit, potvrdili su nakon istraživanja znanstvenici na institutu Bradford - trudnicama često oslabi pamćenje pred kraj trudnoće, a ovaj se sindrom na engleskom naziva "baby brain". Dokazano je tako da je u trudnica u poodmaklom stadiju trudnoće poprilično loše prostorno pamćenje te da se zato često ne sjećaju mjesta ili položaja predmeta.

Ovaj se problem pojavljuje u posljednjih šest mjeseci trudnoće, a traje i tri mjeseca nakon porođaja. Stručnjaci vjeruju da se radi o utjecaju hormona na ženski mozak.
- Zaboravljivost i pad koncentracije fenomeni su koji se često javljaju u trudnica, ali znanstvenici još moraju otkriti zbog čega dolazi do slabljenja pamćenja - kaže voditeljica istraživanja Diane Farrar na Institutu Bradford.

Tijekom istraživanja uspoređivane su 23 trudnice i 24 žene koje nisu trudne, i to tako što su rješavale različite testove pamćenja. Obraćalo se pozornost i na anksioznost, raspoloženje i razinu pozornosti, kao i koncentraciju hormona u krvi.

Trudnice u drugom i trećem tromjesečju trudnoće imale su znatno lošije rezultate nego žene koje nisu bile trudne na testovima prostornog pamćenja .

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.