Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samozavaravate se?

Trinaest laži koje si morate prestati govoriti prije 30 godine

Mladi
Thinkstock
09.01.2013.
u 08:00

Bez obzira imate li 29 ili 59 godina nije toliko važno koliko vam je pun račun ili zategnuta koža da biste bili sretni. No sljedeće stavke možda će vam pomoći na putu do željenog uspjeha i reći kako se rješiti pogrešnih vjerovanja

BusinessInsider u suradnji s financijskim stručnjacima sastavio je listu pogrešaka koje ste već trebali apsolvirati. Ako ste prešli 30-u. A ako još niste, pomno ih pročitajte, jer loše vas financijske navike, pogotovo u ovo nesigurno vrijeme, zaista mogu skupo stajati...

1. Tako dugo dok imam dobru plaću u redu je ako mrzim svoj posao. Nije. Ne zavaravajte se da 30 godina možete raditi nešto što ne volite. Prihvatite i manju plaću, ali radite nešto zbog čega se nećete buditi mrzovoljni... 

2. Moje će se financije (s vremenom) već riješiti. Neće. Niste već dugo provjerili kakvo je stanje na vašem računu jer vas je strah brojke koju ćete ugledati? Ne možete ignorirati probleme kao kad ste bili mladi i zaigrani. Suočite se.

3. Trebali biste se vjenčati jer je to sljedeći korak. Ne morate. Čak i ako ste u duljoj vezi . Podizanje kredita za otplatu svadbe nije vam potrebno u ovom trenutku, a ako ste doista zaljubljeni velike su šanse da će vaš partner biti uz vas i kad dođu povoljnija vremena.

4. Trebao bi kupiti kuću jer to rade odrasli. Nedavno istraživanje pokazalo je da je podstanarstvo za mlade ljude prihvatljivije nego kupnja stana na kredit. Ako se ipak odlučite na kupnju svoje nekretnine, financijski stručnjak Scott Sheldon savjetuje da to učinite tek kada ste sigurni da vam rata kredita neće uzimati više od 45 posto vašeg mjesečnog dohotka.

5. Bankari će se uvijek naplatiti. Da, međutim možete aktivno sudjelovati u kreiranju rate kredita kao i ugovornih obveza s ostalim tvrtkama. Odaberite opciju koja vama najbolje odgovara, a ne onu koja vam se trenutno nudi...

6. Imam dovoljno vremena da kasnije štedim za mirovinu. Ne uzimajte si od ušteđevine ako to nije potrebno već pronađite načina kako da dopunite svoje prihode za sljedeću veću kupnju, primjerice, namještaja. Što vam ušteda više raste postat ćete zadovoljniji.

7. Previše sam neiskusan za ulaganje. Zarađujete li i više nego vam je dovoljno za život nemojte se bojati ulagati dalje. Prema savjetu osobnog financijskog stručnjaka Kimberly Palmer uložite na poseban račun i minimalnu svotu kako u starosti ne biste brinuli.

8. Neuspješan sam jer nemam plaću kao moji vršnjaci i prijatelji. Put do uspjeha nije lagan. Učinite si uslugu i usredotočite na svoj vlastiti put, a ne proganjajte svoje "prijatelje" na Facebooku ili Linkedlnu.

9. Još si uvijek mogu priuštiti da jedem kao 16-godišnjak. Znate li da se metabolizam usporava što smo stariji. Zato, ne činite si medvjeđu uslugu s kebabima u četiri ujutro već se pokušavajte što zdravije hraniti kako kasnije ne biste imali niz zdravstvenih problema. Hranite se zdravije i kuhajte svaki dan. Ili barem probajte.

10. Još uvijek mogu nositi odjeću od faksa. Kako kažu stručnjaci - obucite haljinu za posao koji želite, ne za posao koji imate. Uložite u garderobu i već ste na pola puta da ostvarite bolji posao.

11. Ako mi odobre novi kredit valjda to mogu podnijeti. Možda možete, ali potrošit ćete vrijeme na krpanje tih dugova. Vi vjerojatno znate svoje granice i ono što si možete priuštiti, te sami sebe ograničite.

12. Trebali biste imati dijete jer će možda kasnije biti - prekasno. Neće. Financijski stručnjaci smatraju da je je rođenje djeteta idealna podloga za financijsku destrukciju ukoliko nemate osigurana stabilna sredstva da ih podržite na njihovu putu do završetka fakulteta. Odnosno u sljedećih 25 godina!

13. Nepobjediv sam. Taj mladenački osjećaj zanosa, osjećaj da vam je cijeli svijet na dlanu i da vam ništa ne može naštetiti ne nestaje s godinama. No vjerujte, ljudski organizam nije toliko otporan na zub vremena, stoga iskoritite to što imate zdravstveno osiguranje i obavite zdravstvene preglede jednom na godinu. Jednostavnije je nego si kasnije priuštiti skupo liječenje bolesti koje ste mogli prevenirati.

Komentara 1

Avatar Torento
Torento
18:43 09.01.2013.

3. Trebali biste se vjenčati jer je to sljedeći korak. Da morate. Čak i ako niste u duljoj vezi. Što ste mlađi, lakše je podizati i odgajati dijete te imate manje zdravstvenih problema. Skupu svadbu zaboravite, jer ne treba plaćati godinama za jedan dan zabave (obična večera s najbližima je dovoljna). Ne budite snob, jer onaj koji vas ne voli i dalje će govoriti protiv vas. NIKAD se nećete svima svidjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije