Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje

Treperenje blagdanske rasvjete može izazvati epileptični napad

kuglica
Arhiva Večernjeg lista
20.12.2009.
u 12:44

Kirsty je čak pisala vijeću britanskog grada u kojem stanuje i zamolila ih da javna božićna rasvjeta bude statična i ne treperi, ali joj nisu odgovorili.

Božićna svjetla koja trepere mnogima od nas popravljaju raspoloženje u ovom najmračnijem dijelu godine. Ali, ima ljudi kod kojih njihovo neprestano treperenje može izazvati epileptični napad, tako jak da traje nekoliko sati i završava bolničkim liječenjem. Radi se o fotosenzitivnoj epilepsiji, kod koje upravo treperenje svjetla ili pak neki drugi vizualni podražaj može izazvati napad. Za takve ljude u ovo doba godine teško je izbjegavati božićna svjetla cijeli dan, a ne mogu koristiti čak ni štedne žaruljice jer i on blješte i sijevaju kad se uključuju.

Upravo božićno vrijeme za njih je teško. Sve je okićeno i treperi. Kirsty, djevojka iz Velike Britanije prosječno ima 30 napada mjesečno, a prošlog je prosinca imala čak 173. Ona, kad se jednom božićna svjetla uključe, ne smije u kupovinu, tako da sve božićne darove kupuje u srpnju. Voli Božić i statična svjetla, ali čim počnu treperiti izazivaju probleme, ne može doći ni blizu njih. Kirsty je čak pisala vijeću grada u kojem stanuje i zamolila ih da božićna rasvjeta ne treperi, ali joj nisu odgovorili.

Epileptični napad obično može izazvati svjetlo koje treperi između tri i 65 puta u sekundi, ali i drugi vizulani podražaji, čak pruge na odjeći. Mnogi su prvi put dobili epileptični napad dok su gledali televiziju, upravo zbog treperenja ekrana. Ovo stanje može izazvati i prirodno sunčevo svjetlo ako treperi kroz drveće ili se reflektira na snijegu.

Jedna je osoba doživjela napad kad je umotavala poklone u sjajni papir.

Liječnici potvrđuju da oni koji imaju fotosenzibilnu epilepsiju više pate u božićno vrijeme. Osim što se čuva blagdanske rasvjete, Kirsty također televiziju treba gledati s veće udaljenosti i mora se paziti bljeskanja fotoaparata. Ako je umorna i gladna osjetljivija je na svjetlo, a ne smije konzumirati ni alkohol.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije