Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lijenčine?

Trećina muškaraca ne pomaže u kuhanju blagdanskog objeda

KUHANJE
07.12.2010.
u 13:15

Muškarci i žene u kuhinji, nedvojbeno, govore različitim jezicima - one su praktične, oni opsjednuti uspjehom pothvata

Blagdani i pripreme u pravilu padaju na leđa žena. Nisu sve sretnice koje u kuhinjama imaju Jamiea Olivera da pripremi gozbu. Štoviše, više od trećine muškaraca neće ni prstom pomaknuti u kuhinji ovog Božića, pokazala je studija koju objavljuje Daily Mail.

Nedostatak povjerenja, prethodni neuspjesi i komplicirani recepti glavni su razlozi zbog kojih žene ne žele vidjeti muškarce u kuhinji oko Božića. Njima je, kako to obično biva, jednostavnije da sve naprave same nego da popravljaju ili pospremaju za muškarcima.

Dobar izgovor zlata vrijedi...

A što misle muškarci? Njih četiri od deset neće ni prići pećnici ili štednjaku jer podržavaju uvjerenje da je njihova nježnija polovica sretna što se može pobrinuti za sve kulinarske ekshibicije koje će on zadovoljno pojesti.

Među odgovorima koje su anketirani muškarci dali na pitanje zašto ne pomažu suprugama u kuhanju za blagdane, bili su:

- one su tome vičnije, sve će obaviti upola kraće nego ja

- kada bih joj pomagao, to bi bio kolektivni napor, ovako će barem jedno od nas dvoje biti odmorno

- osjećamo se izgubljeno u kuhinji, ne znamo gdje što stoji

- žena nema povjerenja u mene kada je riječ o božićnom kuhanju

- znam kuhati samo jednostavna jela.

Povjerenje, senzualnost, uspjeh...

Razlog za "gotovanstvo" muškaraca pronašli su i psiholozi koji tvrde kako nije sve u nedostatku entuzijazma ili lijenosti nego u nedostatku povjerenja kada je riječ o kuhanju, a koji datira još iz djetinjstva.

Psihologinja Honey Lancaster-James istražila je osobine ponašanja muškaraca u kuhinji, uključujući i Jamiea Olivera, te otkrila tri glavne razlike među spolovima kada je riječ o kuhanju.

Povjerenje: Muškarci su manje sigurni u kuhinji. Žene su za njih ondje dominantnije i uspješnije.

Senzualna vs. Uspješni: Žene u kuhanje unose više senzualnog iskustva i tako ugađaju muškarcima, dok muškarci za cilj imaju impresionirati pa im je važan samo uspjeh.

Mjerenje: Žene se oslanjaju na točne mjere i količine u kuhanju, a recepte znaju i napamet, dok muškarci vole improvizirati, stavljati od oka, prezačiniti ili prepeći hranu.

Jednom riječju, muškarci i žene u kuhinji govore različitim jezicima.

Ključne riječi

Komentara 4

GA
ganga
17:38 07.12.2010.

Spajki u pravu si samo još da dodam, to su muški poslovi koje si nabrojao a sve druge poslove treba ravnomjerno podjeliti. tko će kupiti ili usići bor,tko donit bocu plina,tko kupit janje i donit ga ili ispeć,tko stavit lance na kotače,tko iscjepat drva,tko prominit žarulju ako crkne?

SP
Spajki
14:19 07.12.2010.

kakvi su to glupi naslovi i podnaslovi? isto tako 99% zena nece dok napada 35 cm snijega uzet lopatu i otic cistit pred kucu nego ce to napravit musko. jesu li onda prema vasem podnaslovu zene lijencine? a bogme nigdjee ne vidim ni takve clanke da vecina zena nece podic kutiju od 30 kila, pomaknut ormar, pokosit travu, zbacat gomilu snijega i sve slicne poslove, a glavno da se bombardira o tome koliko muskaraca primi krpu ili kuhacu u ruku... jos dok vidim one nekakve teske feministice kak laprdaju o tome, stvarno mi se zgadi...

OE
oetzi
15:03 07.12.2010.

tipicno balkan, a u kojem boljem restoranu je zena sef kuhinje, a da i ne govorim o restoranima sa 1-3 zvjezdice. Muski znaju isto tako kuhati kao i zene, sve ovisi o visini naobrazbe i kulture pojedinca. Po napisima uu vecernjaku malo ima pismenih u Hrvatskoj, a kulturnih jos manje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije