Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čišćenje

Top-deset namirnica za ljetnu detoksikaciju

limun (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/6
03.07.2013.
u 14:05

Tekućina je glavni "sastojak" detoksikacijske dijete, a organizam ćete uspješnije "isprati" uz limun, đumbir i sok od cikle...

Možda je proljetna detoksikacija već izgubila učinak, pa prije odlaska na ljetovanje trebalo bi ponovno provesti kuru čišćenja, možda najviše zbog toga što smo u ljetnim mjesecima skloniji konzumiranju masnije hrane i alkohola u restoranima i kafićima. Osjećate li umor od masne ili začinjene hrane, vrijeme je da neutralizirate toksične učinke. Zato, bilo da želite skinuti koji kilogram prije ljetovanja, dobiti više energije, poboljšati ten, potaknuti bolje raspoloženje ili omogućiti svojoj jetri da obavlja svoju funkciju, probajte s ovih deset namirnica, piše na Realbuzz. Dok god se rješavate toksina, pokušajte istodobno ne trovati organizam kruhom, pecivima, kolačima i čokoladom...

1. Limun. Ovi citrusi prepuni su antioksidansa i vitamina C, što je super za kožu i borbu protiv bolesti koje potiču slobodni radikali. Nadalje, citrusno voće ima alkalni učinak na tijelo, što znači da pomaže vratiti tjelesnu pH ravnotežu i ojačati imunološki sustav. Pokušajte početi dan s toplom vodom i sokom pola limuna kako biste istjerali toksine i očistili svoj probavni sustav.

2. Zeleno lisnato povrće. Kelj, poriluk, zelena salata, blitva, potočarka ili matovilac. Kad god je moguće jedite povrće sirovo, a ako je termička obrada potrebna, kuhajte ga na pari kako bi sačuvalo što više hranjivih sastojaka. Klorofil iz ove vrste povrća pomaže tijelu ukloniti toksine iz okoliša i najbolji je pomagač jetri.

3. Đumbir. Previše masne hrane ili alkohola zasigurno vam je izazvalo probleme u probavnom sustavu. Đumbir je ne samo odličan za smanjenje osjećaja mučnine, već može pomoći poboljšati probavu, nadutost i smanjiti plinove. Osim toga, đumbir je antioksidans i dobar je za jačanje imunološkog sustava. Pokušajte s ispijanjem čaja od đumbira ili dodavanjem svježe ribanog korijena đumbira u sok od voća ili povrća.

4. Češnjak. Od davnina je poznat po svojim prednostima za srce. Nema samo antivirusno, antibakterijsko i antibiotsko djelovanje već sadrži i kemijsku supstanciju alicin koja potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica i pomaže u borbi protiv toksina. Češnjak je najbolje jesti sirov. Dodajte ga zgnječena u salatu ili preljev za salatu za bolji okus i zdravlje.

5. Artičoka. Glavica artičoke prepuna je antioksidansa i vlakana i pomaže tijelu probaviti masnu hranu. Osim toga, artičoka je poznata po svojoj sposobnosti da potakne i poboljša funkciju jetre.

6. Cikla. Za one koji trebaju brzinsko jačanje organizma u prehranu trebaju ubaciti ciklu. Prepuna je magnezija, željeza i vitamina C. Ne samo da je cikla dobra za kožu, kosu i kolesterol, već pomaže i detoksikaciju jetre. Naribajte je na salatu ili napravite svježi sok.

7. Zeleni čaj. Detoksikacija nije potpuna bez redovite konzumacije tekućine koja je neophodna za održavanje naših organa u funkciji te potpomaže istjerati toksine iz tijela. Pijenje zelenog čaja odličan je način mršavljenja jer ima visoku razinu antioksidansa. Istraživanja su otkrila i da pijenje zelenog čaja može zaštititi jetru od bolesti uključujući i masnu jetru.

8. Kupus i brokula. Kupus-dijeta jedno je vrijeme bila vrlo popularna, međutim kupus nije samo dobar za mršavljenje jer je izvrsna hrana za detoksikaciju. Kao i većina križanog povrća (uključujući i brokulu i njene klice), kupus sadrži kemijsku supstanciju sulforafan koji pomaže tijelu u borbi protiv toksina. Kupus također opskrbljuje tijelo s glutationom, antioksidansom koji pomaže poboljšati detoksikacijsku funkciju jetre.

9. Svježe voće. Ne treba se posebno naglašavati da je bogato vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima – a također ima malo kalorija što ih čini važnom karikom u detoksikacijskoj dijeti. Želite li sjajniju kožu i kosu i bolju probavu, pokušajte s pojačanim unosom raznih vrsta voća. Počnite dan uz svježu voćnu salatu ili smoothie ili prigrizite komad ili mjericu voća tijekom dana.

10. Smeđa riža. Želite li očistiti svoj probavni sustav i potaknuti zdravlje, dobra je ideja smanjiti unos prerađene hrane. Umjesto nje, pokušajte dopuniti prehranu sa zdravijim cjelovitim žitaricama kao što su smeđa riža, koja je bogata mnogim ključnim detoksikacijskim tvarima, uključujući vitamine B, magnezij, mangan i fosfor. Smeđa riža je također bogata vlaknima, što je dobro za čišćenje debelog crijeva, a bogata selenom što može pomoći u zaštiti jetre te poboljšanju tena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije