Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na dnu u Europi

Tko nema novca za ljetovanje: Rumunji, Bugari i – Hrvati

plaža
Damir Špehar/PIXSELL
14.08.2013.
u 10:13

Nijemci su na glasu kao "svjetski turistički prvaci". Oni vole putovati. Vole to i drugi, ali često nemaju novca za godišnji odmor u zemlji koju bi htjeli posjetiti. Posebice se to odnosi na samohrane roditelje

Nijemci su na glasu kao "svjetski turistički prvaci". Oni vole putovati. Vole to i drugi, ali često nemaju novca za godišnji odmor u zemlji koju bi htjeli posjetiti. Posebice se to odnosi na samohrane roditelje, piše Deutsche Welle.

Svako četvrto kućanstvo u Njemačkoj po vlastitim navodima u 2011. nije imalo dovoljno novca za odlazak na neko putovanje odnosno na godišnji odmor, potvrdio je Njemački ured za statistiku. Radi se o putovanjima u trajanju od barem tjedan dana. U najtežoj financijskoj situaciji su samohrane majke i očevi. Čak 47% tih ispitanika ljetne praznike provodi u vlastita četiri zida. Na drugoj strani, 79% parova s jednim ili više djece raspolagalo je s dovoljno novca za odlazak na put.

U europskoj usporedbi najbolje stoje Norvežani. Prema navodima Eurostata (Europskog ureda za statistiku), u 2011. samo je 6,9 posto norveških građana izjavilo da nema dovoljno novca za jednotjedno putovanje. Na drugom mjestu su bili Islanđani, a na trećem Švicarci. U svim tim zemljama velika većina građana ne mora se brinuti zbog odlaska na ljetne praznike.

Rumunjska, Bugarska, Hrvatska

U Rumunjskoj pak većina ljudi može samo sanjati o sunčanju na nekoj atraktivnoj plaži. Za više od tri četvrtine Rumunja u 2011. (76,1%) jednotjedno turističko putovanje bilo je samo utopija. Slično je bilo i u Bugarskoj (naslovna fotografija: Varna), gdje u toj godini 73,3% građana nije otišlo na put. Odmah nakon Rumunjske i Bugarske Eurostat navodi Hrvatsku, gdje si putovanje nije moglo priuštiti 69,3% građana.

Puno bolja situacija nije vladala ni u Latviji, Mađarskoj i Poljskoj - u sve tri zemlje više od 60% ispitanika nije moglo financirati turistički put. Eurostat je to potvrdio ovotjednom objavom podataka iz 2011. godine. 

U jeku gospodarskih turbulencija u 2011. više od polovice žitelja europskih zemalja koje je dužnička kriza najteže pogodila nije imalo dovoljno novca za ljetni odmor. U Grčkoj je to bilo 51,2% građana, u Portugalu 57,2%. Da Španjolska u 2011. još nije bila epicentar krize, potvrđuje i brojka da "samo" 39,4% žitelja te zemlje nije bilo na ljetovanju.

>>Jadran hit za milijardere, ali
 sve je manje stranih političara i glumaca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije