Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačko dijabetičko društvo u akciji Zdravo proljeće

Tjelovježba bitna za liječenje dijabetesa

01.04.2017., Samobor - Vecernji list je u organizaciji s gradom Samoborom organizirao humanitarno - rekreativnu utrku za odrasle i djecu. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
01.04.2017.
u 22:00

Članovi ZDD-a aktivno rade kako bi javnost upoznali s dijabetesom i unaprijedili kvalitetu života oboljelih od te šećerne bolesti

Nekoliko sati tijekom trajanja humanitarno-rekreativne utrke Večernjeg lista posjetitelji Samobora mogli su besplatno mjeriti šećer u krvi. Omogućilo im je to Zagrebačko dijabetičko društvo (ZDD), čiji članovi aktivno rade kako bi javnost upoznali s dijabetesom i unaprijedili kvalitetu života osoba oboljelih od šećerne bolesti.

Otkrili troje novooboljelih

Među stotinu osoba koje su danas testirali otkrili su troje novooboljelih.

– Sudjelovanjem u ovoj manifestaciji želimo istaknuti važnost i korisnost bavljenja tjelesnom aktivnošću u svakodnevnom životu jer, osim farmakoloških i tehničkih postupaka u kontroli i sprečavanju razvoja šećerne bolesti, tjelovježba je jedan od glavnih terapijskih načina za liječenje i prevenciju komplikacija dijabetesa. Uz to, pravilna i uravnotežena prehrana te kontrola tjelesne težine učinkovito preveniraju razvoj dijabetesa i njegove posljedice – rekao je Hrvoje Katalenić, član predsjedništva Zagrebačkog dijabetičkog društva, koji od dijabetesa boluje od 12. godine. U Zagrebu, kaže Katalenić, ima između 50 i 60 tisuća dijabetičara, dok na razini cijele zemlje ima registriranih njih 260 tisuća.

– No broj je puno veći. Prema našim izračunima, onih koji boluju od šećerne bolesti ima oko 400 tisuća – rekla je Ana Špoljarić, članica ZDD-a.

Ako na javnim testiranjima naiđu na osobu kojoj šećer prelazi razinu od 7,6 mmol/l, kažu u Zagrebačkom dijabetičkom društvu, upućuju je da se javi liječniku.

– Zadovoljstvo nam je najaviti i početak kampanje “#koji je tvoj tip?”, koja je pokrenuta s ciljem podizanja svijesti društva o dijabetesu i skretanja pozornosti na probleme s kojima se osobe sa šećernom bolešću suočavaju i žive – kažu u ZDD-u. Štand na Večernjakovoj utrci imala je i farmaceutska kompanija Novo Nordisk, koja sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom ima jednu stvar zajedničku – tim biciklista, triatlonaca i trkača oboljelih od dijabetesa, koji će od 18. do 23. travnja sudjelovati na međunarodnoj biciklističkoj utrci Tour of Croatia.

Bitno je da se pokrenete

Članovi Zagrebačkog dijabetičkog društva za Tim Novo Nordisk organizirat će i doček na cilju.

– Veselim se što će Tim Novo Nordisk ponovno biti u Hrvatskoj na biciklističkoj utrci Tour of Croatia. U timu sam proveo četiri godine kao triatlonac. Njihova misija da inspiriraju, educiraju i osnaže sve ljude oboljele od dijabetesa pokazujući im svojim primjerom da je samo nebo granica ako je dijabetes dobro reguliran, bila je inspiracija i meni u mojim sportskim i životnim pothvatima. Danas te iste poruke, kako nikada ne treba odustati od svojih snova, i tu istu inspiraciju želim prenijeti djeci i njihovim roditeljima iz dijabetičke udruge Međimurski slatkiši u kojoj sam aktivno angažiran – rekao je Nenad Šimunko, prva osoba s dijabetesom na svijetu koja je završila trostruki Ironman, utrku od 678 kilometara plivanja, trčanja i bicikliranja te biciklističku utrku Hard Cro utrku u dužini od 1400 km za 93 sata i 5 minuta.

– Nije važno vozite li bicikl rekreativno ili kao profesionalni sportaš, trčite li 1 km ili maraton, plivate ili se bavite nekim drugim sportom, bitno je da se pokrenete, a Večernjakova utrka idealna je prilika za sve uzraste – rekao je Nenad Šimunko.

> > Odjednom ste non-stop gladni? Evo što bi moglo biti posrijedi

> > Bicikliranje je teško, ali dijabetes nas nije spriječio da vozimo”

Komentara 1

CA
Cafa
16:29 02.04.2017.

Govorite o tipu 1, očito. A dajete savjete za tip 2.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije