Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bizarni pokret

Thinspo inspiracija za ekstremno mršavljenje s ciljem – biti što tanja

'                               '
Foto: ''
1/4
06.05.2013.
u 21:28

Fotografije neprirodno mršavih djevojaka i "motivacijske" poruke kako biti mršav preplavile su internet

Gladovanje je samo osjećaj! Hrana je VRAG! I samo će te jedan korak više približiti tome da izgledaš kao DEBELA svinja.... Baš te i slične "motivacijske" poruke šire se društvenim mrežama i, nažalost, inspiracija su mladim djevojkama u samo jednom cilju – da budu što tanje.

Fotografije koje prikazuju pretjerano mršave djevojke s vidljivim kosturom, uvučenim trbuhom, nožnim zglobovima koji se mogu obuhvatiti dvama prstima, ali i razne poruke koje gladne jedino žele odvratiti od hrane dio su, nazovimo to pokreta Thinspiration ili skraćeno Thinspo.

Dovoljno je da se samo upiše u internetsku tražilicu i otvorit će se na stotine raznih blogova, albuma, stranica... na kojima se promovira "thin" ili jako mršav način života.

Utjecaj društvenih mreža

– Postoji gomila djevojaka koje žele biti ekstremno mršave i, što je najgore, jedna drugoj podrška su u tim nastojanjima. Smatram to zabrinjavajućim jer to nije normalno. S jedne strane na taj način traže pozornosti, ali postoje djevojke koje stvarno imaju problem, a taj globalni mentalitet, pun predrasuda o ženskom tijelu, te kosti koje su vidljive, to im nimalo ne pomaže da ozdrave – riječi su učenice Stele Krotin (17) iz Petrinje, koja je upravo o pokretu Thinspiration progovorila u svojoj kolumni u školskom časopisu Kvaka.

I sama se, kaže, našla u takvom okruženju, odnosno jedna od njezinih poznanica boluje od bulimije pa ju je uputila na svoj blog, na kojem se Stela prvi put susrela s riječi thinspiration.

– Počela sam tražiti po internetu i iznenadila se količinom informacija. Naime, imam dojam da su odrasli potpuno nesvjesni činjenice koliko se brzo, posebice loše poruke, šire internetom. Svi su svjesni da postoje anoreksija i bulimija, ali svijest odraslih o tome koji nisu uključeni u društvene mreže jako je mala – smatra Stela Krotin.

Drugim riječima, kako je Stela napisala u svojoj kolumni, stječe se dojam da je anoreksija danas postala – modom.

– Naišla sam na post otprilike ovakvog sadržaja: "Kao buduću anoreksičarku, zanima me postoji li netko iskusan, voljan podijeliti svoja iskustva sa mnom?" – piše ta učenica u školskom časopisu.

A da je danas, i to samo u Hrvatskoj, situacija ozbiljna, poručuje i stručni tim neprofitne udruge Pet plus koja se, uz programe o prevenciji ovisnosti, bavi i pomoći djevojkama s poremećajima u prehrani. Danas već djevojčice nižih razreda osnovne škole, upozoravaju iz udruge, "paze" koliko i što jedu pod isprikom da ne žele biti debele. A jesu li se djeca prije desetak i više godina brinula o tome?

– Nisu! Iz ovoga što vidimo oko sebe situacija je takva da ima sve više djevojaka koje imaju poremećaj u prehrani, ali blažeg oblika te se još mogu dobro prikrivati pred okolinom. Međusobno se ljudi s takvim poremećajima često povezuju kako bi si bili potpora. Primjerice, razmjenjuju savjete o tome "kako skriti da nisam ručala" i slično – otkriva stručni tim udruge.

Pažljivi promatrač, posebice onaj toko je izliječen od anoreksije ili bulimije, može prepoznati simptome kod djevojaka koje teže ekstremnoj mršavosti.

Hrana se skriva, potajno baca, a na povratku iz škole ili izlaska odmah obavijeste svoje najbliže da su baš pojeli pizzu, kolač i sladoled. Često se "tuširaju" danju i provode dosta vremena u kupaonici, a zapravo u to vrijeme izbacuju hranu iz sebe dok vodom tuša prikrivaju zvukove povraćanja, neke su od metoda.

Metode prikrivanja

A što se tek sve može vidjeti u WC-ima restorana...

– Naše djevojke koje su se izliječile znaju nam "prijaviti" slučajeve jer ih prepoznaju iz vlastita iskustva. U toaletima restorana sve se češće mogu vidjeti tragovi još neprobavljene hrane na rubovima WC školjki – objašnjavaju iz udruge Pet plus.

Usto, djevojke uzimaju i različite energetske proizvode koji imaju funkciju "dizanja", tj. davanja snage.

– No takve djevojke i pojačano vježbaju, trče... Na taj način žele još više smršavjeti ili održati mršavost. A česta im je izlika za okolinu zdrav život. Kažu da vježbanju radi zdravlja – otkrivaju iz udruge.

Kako bi se doskočilo poplavi savjeta i poruka thinspiration, servisi poput Instagrama i Tumblra početkom 2012. godine zabranili su sadržaje koji veličaju mršavost.

– Pozivamo ovim putem na široku društvenu akciju, da se prijave takve stranica i Facebooku kako bi ih zatvorili! – apeliraju iz udruge Pet plus, a sve one kojima je pomoć potrebna, ali i roditelje, pozivaju da im se jave na telefonski broj 01/48 40-619 ili info@petplus.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije