Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvadite krv

'Test smrti' predviđa koja je vjerojatnost da ćete umrijeti za pet godina. Iako ste zdravi

Vađenje krvi
Foto: Thinkstock
1/2
28.02.2014.
u 08:59

Očekuje se kako će ovo otkriće pomoći znanstvenicima i liječnicima da utvrde kod kojih osoba koje su naizgled zdrave postoji "leglo" iz kojeg bolesti čekaju da napadnu

Znanstvenici su otkrili tzv. "test smrti" koji predviđa koje su šanse da će zdrava osoba u sljedećih pet godina oboljeti (od bilo koje bolesti) i umrijeti.

Riječ je zapravo o "običnom" testu krvi, a predviđanja se temelje na četiri biomarkera koja pronađena i promatrana zajedno indiciraju općenitu razinu "oštećenosti" organizma.

Osobe kojima su ti biomarkeri bili visoki, imali su pet puta veću mogućnost da će umrijeti u razdoblju od pet godina od vađenja krvi.

- Ono što nas je posebno iznenadilo činjenica je da ti markeri ukazuju na rizik od umiranja od širokog spektra bolesti tj. od srčanih problema pa sve do raznih tumora. Čini se kako signaliziraju opću "potrošenost" odnosno oštećenost organizma, kazao je dr. Johannes Kettunen s Instituta za molekularnu medicinu iz Finske, prenosi The Telegraph.

Očekuje se kako će ovo otkriće pomoći znanstvenicima i liječnicima da utvrde kod kojih osoba koje su naizgled zdrave postoji "leglo" iz kojeg bolesti čekaju da napadnu te da će potencijalnim pacijentima omogućiti preventivno liječenje.

Kako su došli do rezultata?

Do otkrića su došli analizom uzoraka krvi više od 17 tisuća zdravih osoba tijekom pet godina. Usredotočili su se stotinjak biomarkera (molekula koje se nalaze u krvi, tjelesnim tekućinama i tkivima, a koje indiciraju postojanje abnormalnosti u organizmu, op. a.). U međuvremenu su 684 osobe preminule i to od niza različitih bolesti, uključujući tumore i kardiovaskularne bolesti.

Foto: pixabay

Kod ispitanika koji su preminuli utvrdili su da su imali slične razine četiri biomarkera: albumin, Alfa-1-kiseli glikoprotein, citrati i lipoproteine vrlo velike gustoće koji se povezuju s funkcijama jetre i bubrega, upale i infekcije te energijom metabolizma i zdravljem krvnih žila. Jedan od pet ispitanika s visokim razinama navedenih biomarkera preminuo je tijekom pet godina istraživanja.

Istraživanje provedeno u Finskoj zapravo nije prvo. Do otkrića su najprije došli u Estoniji no rezultati su, smatrali su, bili toliko nevjerojatni da su se obratili kolegama u Finskoj i zatražili da ponove istraživanje. Fince je iznenadilo kad su došli do identičnih rezultata.

Takozvani "test smrti" vrlo brzo mogao bi u široku upotrebu, no pitanje je etičnosti. Bi li netko želio znati da će umrijeti, ako bi pri tom saznao i da mu nema spasa.

>>Ovo je 7 zaista čudnih znakova kojima će vam tijelo poslati poruku – bolestan si!

>>Često mokrite, grče vam se mišići i pretjerano se znojite? Evo što to može značiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije