Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZNO

Tablete protiv bolova u mlađih muškaraca mogu dovesti do gubitka sluha

uho
Reuters
01.03.2010.
u 10:01

Među lijekovima su spomenutim u istraživanju Sveučilišta Harvard paracetamol, aspirin i ibuprofen, a povezuju se s blagim ili ozbiljnim gubitkom sluha prije 50. godine.

Muškarci koji pretjeruju s konzumacijom tableta protiv bolova u dvostruko su većoj opasnosti od problema sa sluhom od onih koji ne piju tablete protiv bolova, pokazala su istraživanja američkih znanstvenika provedena na 26 tisuća ispitanika tijekom 18 godina. U najvećoj su opasnosti mlađi muškarci.

Među lijekovima su spomenutim u navedenom istraživanju Sveučilišta Harvard  paracetamol, aspirin i ibuprofen, a povezuju se s blagim ili ozbiljnim gubitkom sluha prije 50. godine, iako je prethodno utvrđeno kako male doze lijekova protiv bolova štite od gluhoće izazvane bukom ili antibioticima.

Iako u ovoj studiji nisu u obzir uzimali žene, istraživači pretpostavljaju kako ovi lijekovi isti učinak mogu imati i na žene.

U svim dobnim skupinama ispitanika trajanje uzimanja tih lijekova bilo je u vezi s gubitkom sluha, odnosno što je dulje razdoblje uzimanja lijekova, veća je mogućnost gubitka sluha.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije