Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Shopping groznica

Sutra kreće ludnica za Crni petak: "Hrvati će potrošiti 500 milijuna kuna"

Grgur Žučko/PIXSELL
22.11.2018.
u 16:01

23. studenog Crni je petak. Tradicionalno to je dan najmasovnijeg shoppinga kad počinje blagdanska ludnica

U Americi su na ovaj dan uobičajena kampiranja pred dućanima, čak i tučnjave za jako sniženje proizvode, a popusti znaju biti i do 90 posto. U Hrvatskoj još nismo vidjeli ovakve prizore. Kod nas Crni je petak tek u začecima. 

- I u Hrvatskoj se posljednjih par godina sve više trgovaca odlučuje za prodaju svojih proizvoda po sniženim cijenama u sklopu Black Fridaya. Neki od trgovaca svoje promotivne prodaje u tzv. Black Fridaya provode i cijeli tjedan – Black week - kažu nam iz Hrvatske gospodarske komore.

Amerikanci ovaj pojam koriste još od 80-ih. Crni petak dolazi nakon Dana zahvalnosti, koji se tamo slavi četvrtog četvrtka u studenom. Ovaj petak još od 1952. godine obilježava početak blagdanske kupovine, ali tek 80-ih je skovan pojam "Crni petak".

U Europi, prošle godine po potrošnji je prednjačila Velika Britanija gdje je potrošeno gotovo 70 milijardi kuna između Crnog petka i "Cyber Mondayja". To je ponedjeljak nakon Crnog petka, kad se zapravo kupuje samo online. 

U Njemačkoj je potrošeno oko 50 milijardi, a u Francuskoj 10 milijardi kuna manje. Velika Britanija prednjačila je prošle godine i u potrošnji na online shopping. Potrošeno je oko 30 milijardi kuna, prema podacina kompanije Centre for Retail Research. 
Najviše se tijekom prosinca kupuju dječje igračke, kozmetika, odjeća i obuća, hrana, bezalkoholna i alkoholna pića, elektronika, knjige, rekla je Tomislava Ravlić direktorica HGK na konferenciji za novinare o blagdanskoj potrošnji.

- U sklopu Black Fridaya raspon sniženja kreće se između 20% i 70%. Posebni oblici prodaje  u Hrvatskoj su regulirani sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, koji definira pitanja kao i pravila provođenja prodaje na taj način. Prilikom prodaje po posebnim oblicima prodaje nema propisanih raspona sniženja, no nužno je držati se dobre trgovačke prakse, kao i ostalih pozitivnih zakonskih  propisa - objašnjavaju iz HGK.

- Procjena je da će se tijekom Black Fridaya (weeka) i ove godine potrošiti oko 500 milijuna kuna - zaključuju.

Samo 12 posto muškaraca u Hrvatskoj svaki dan obavlja kućanske poslove

 

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
17:31 22.11.2018.

Koja smjehurija od popusta kod nas. Mi trebamo taj dan popusta nazvati seljober friday.

DU
Deleted user
17:02 22.11.2018.

Black Friday...20% popusta? Bože oprosti ! I dalje bježim na Ebay !

OB
Oblivion
18:29 22.11.2018.

Prošle godine pratim jedan Samsung, čekam black friday, redovna cijena bila 3800,dođem na BF, cijena 3760 sa 20%popusta sniženo sa 4700.Ja poludio, vadim mob sa slikama, pokazujem letak od prije mjesec dana, urlam na prijevaru, a lik trgovac mi onakoko flegma:čuj, imaš i drugih dučana Trgovina je Mobil media

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije