Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naučila na svojim greškama

Stručnjakinja kaže da ljudi friteze na vrući zrak koriste pogrešno: Evo pravih načina

Shutterstock
18.07.2025.
u 06:00

Kada pripremate obrok, može biti previše lako "napuniti košaru", a to može uzrokovati da vaša hrana bude lošeg okusa i izgleda

Friteze su kućanske naprave koje uvelike olakšavaju kuhanje. Kao i sa svakim drugim aparatom, i s ovim se greške mogu dogoditi. Clare Andrews, stručnjakinja za friteze i autorica kuharica, podijelila je koje su to "uobičajene pogreške" koje ljudi mogu napraviti kada koriste svoj uređaj, piše Mirror.

"Jedno je sigurno, naučila sam svoju lekciju na teži način! I ovdje sam da vam pomognem, da ne biste činili iste greške koje sam ja činila u prošlosti", našalila se Andrews. Kada pripremate obrok, može biti previše lako "napuniti košaru", ali to je greška koju ne morate napraviti, čak ni ako ste početnik, jer bi to moglo uzrokovati da vaša hrana bude lošeg okusa i izgleda.

"To može predstavljati problem jer se friteze oslanjaju na brzu cirkulaciju zraka da bi se hrana ravnomjerno skuhala, a ako prenatrpate košaru, to može spriječiti vrući zrak da dopre do hrane i pravilno cirkulira, što može dovesti do vlažne teksture i neravnomjerne kuhana hrana", objasnila je. 

VEZANI ČLANCI:

Clare je također napravila šokantno priznanje o svojoj fritezi na vrući zrak, rekavši da je nekada zanemarivala čišćenje nakon svake upotrebe, ali da je to greška koju "nikada više neće ponoviti". "Koliko god se činilo primamljivim odgoditi čišćenje za još jedan dan, to može uzrokovati nakupljanje masnoće i mrvica što dovodi do izgorjelih ostataka, što može uzrokovati dim, a ponekad i prilično neugodan miris", podijelila je.

To može dovesti do toga da friteza na vrući zrak ne radi kako treba te može utjecati na dugovječnost uređaja "Ako ne želite čistiti fritezu svaki put kad je koristite, određene namirnice možete kuhati u silikonskoj podlozi, pa čak i u posudama otpornim na pećnicu", objasnila je Andrews.

Samo zato što je sada stručnjakinja za prženje na vrućem zraku, ne znači da je Andrews to oduvijek bila, već je i ona prošla kroz početničke greške. "Uz održavanje friteze, također sam imala dosta katastrofa s nekim svojim receptima. Uvijek isprobavam nove stvari i kad sam tek krenula na svoje putovanje s fritezom, puno sam eksperimentirala s različitim namirnicama i receptima", rekla je.

GALERIJA: Ovo je hrana koju biste trebali jesti ako želite dugo živjeti, tvrde stručnjaci

1/15

Jedna od stvari koje je pokušala napraviti bila je pržena verzija Mars čokoladice, a sada upozorava druge da to ne rade. "Mokro tijesto i gnjecava čokolada, pomiješana s karamelom, uopće nisu funkcionirali u fritezi, nered je bio posvuda", objasnila je. "Također bih se klonila vrlo lagane hrane, kao što je mala tortilja, čak i kriške sira. One mogu poletjeti u zračnim strujama i zalijepiti se za grijač na vrhu, što može uzrokovati dimljenje i potencijalno uništiti vaš stroj", dodala je.

Ako želite "prekrasnu i hrskavu" hranu iz friteze na vrući zrak, također biste trebali izbjegavati jednu čestu grešku. "Još jedna česta pogreška je ne protresti košaru ili okrenuti hranu na pola vremena kuhanja. Ako to učinite, vaša hrana će biti lijepa i hrskava posvuda", savjetovala je Andrews.

"Zapamtite, sve friteze su različite, pa kada slijedite recept ili upute na pakiranju, nemojte se bojati otvoriti svoju fritezu tijekom kuhanja da biste provjerili da se ništa ne prekuha. Za razliku od pećnica, friteze se vraćaju na temperaturu kuhanja vrlo brzo pa ih je u redu otvoriti", zaključila je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata