Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠEĆER OMETA SAN

Stručnjak za spavanje otkrio zašto se najčešće budimo noću: Ima i savjete kako to spriječiti

Shuttershock
26.05.2022.
u 07:00

Iako mnoge stvari mogu biti uzrok tome što ne možete zaspati, ovo je jedan od vrlo čestih..

Ako ne možete zaspati ili se budite tijekom noći, sigurno ste preko dana nervozni i mrzovoljni, no znate li koji je najčešći razlog zašto se to događa? Stručnjak za spavanje Jacob Teitelbau otkrio je što većinu ljudi po noći budi, a da toga nisu ni svjesni...

Kako piše Mind Body Green, Teitelbau je objasnio da je ljude noću često budi nalet adrenalina izazvan niskim šećerom u krvi: naime kad je šećer u krvi nizak, može uzrokovati povećanje hormona stresa kortizola što je očito proturječno mirnom snu... 

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

On dodaje i da svakodnevni stres također može uzrokovati pad šećera u krvi, te vas činiti gladnima i razdražljivima, što se posebno često događa baš prije spavanja. 

Za bolji san on zato predlaže da posegnete za užinom bogatom proteinima. Razmislite, kaže, o bademima ili tvrdo kuhanom jaju, što je puno bolja opcija od slatkiša i hrane pune ugljikohidrata. Također, uzmite u obzir hranu bogatu magnezijem poput banana, slanutka, orašastih plodova, sjemenki i tamne čokolade; te će vam namirnice utažiti kasno noćnu glad, a istovremeno vam osigurati magnezij poznat po tome što potiče mirniji i kvalitetniji san.

Znate li koliko sati dnevno biste trebali spavati za zdrav mozak?

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
14:57 26.05.2022.

Pomaze caj od mente ili kamilice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije