Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite!

Ovu grešku kod pranja odjeće mnogi rade, a štetna je za zdravlje, tvrdi stručnjak

Pixabay
03.06.2023.
u 06:58

Upozorenje dolazi nakon što je studija otkrila da se više od 340 različitih bakterija redovito nalazi na čak 30-ak kućanskih predmeta.

Mnogi od nas krivi su za to što su bacili odjeću u perilicu i zaboravili na nju, odgađajući najgori dio - staviti je na sušenje. No pokazalo se da bi uobičajena navika mogla biti gora nego što smo mislili i mogla bi uzrokovati veće probleme od neugodnog mirisa vlage. Terry Fisher, stručnjak za čišćenje, za Mirror objašnjava da ako odjeća ostane u perilici nakon završetka ciklusa dulje od 30 minuta, može postati leglo neugodnih bakterija

'Jedan od najvažnijih dijelova održavanja kućanstva čistim i urednim je redovito pranje odjeće. Ali mokro rublje ostavljeno u perilici samo 30 minuta nakon završetka ciklusa može uzrokovati bujanje bakterija', otkrio je. Njegovo upozorenje dolazi nakon što je studija otkrila da se više od 340 različitih bakterija redovito nalazi na čak 30-ak kućanskih predmeta, pri čemu je spužvica za suđe proglašena najkontaminiranijom, a slijedi je držač četkice za zube. Kuhinjski sudoperi, zdjele za kućne ljubimce i držači za kavu također su navedeni među pet kućanskih predmeta koje imaju pregršt bakterija. Nisu sve bakterije štetne za tijelo, ali neke mogu pridonijeti bolestima kao što su prehlade, infekcije grla i vrućice.

VEZANI ČLANCI: 

'Većina nas voli misliti da su nam kuće lijepe i čiste i da dobro rješavamo klice. No istina je da je nemoguće naše domove potpuno osloboditi od bakterija i da su čak i najnevjerojatnije svakodnevne stvari leglo bakterija. Iako su uobičajeni zadaci čišćenja kao što su brisanje podova, čišćenje tuševa i redovito brisanje površina prilično očiti, predmeti koji se koriste svakodnevno i možda nisu dezinficirani mjesecima ili čak godinama mogu se zaboraviti i postati leglo bakterija', objasnio je Terry.

'Kućanski predmeti kao što su daljinski upravljači, posudice za sol i papar te ručke na vratima koriste se mnogo puta dnevno i obično ih ne pomišljamo redovito dezinficirati. Iako može biti težak zadatak održavati naše domove čistima i zadržati klice podalje, znati da su neki od najgorih prijestupnika može biti pola posla', zaključio je.

Mikrobiolog otkrio: Evo koliko su sudoperi zapravo prljavi, čak i nakon temeljitog čišćenja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije