Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja o zdravlju

03.03.2008.
u 10:36

1. Koža tijela mi je jako suha i zategnuta. Probala sam mnoštvo različitih losiona, mlijeka, ulja za tijelo, ali ništa ne pomaže. Dodatan problem je taj što sam navikla tuširati se sapunom, a ne gelom za tuširanje. No, zato kupujem malo bolje sapune, za suhu kožu i s raznim dodacima protiv isušivanja. Nakon tuširanja obilno se namažem mlijekom ili nečim sličnim, ali u roku 15-ak minuta mi je koža već jako zategnuta i suha, toliko da peče i imam osjećaj da će puknuti. Najgore je na nadlakticama, kukovima, uzduž leđa sa strane.
Vaš osnovni problem u njezi kože leži u činjenici da koristite sapun. Bez obzira na vrstu i cijenu sapuna on je uvijek u osnovi lužnat, pa mu pH ne odgovara pH-u kože. Upotrebom sapuna Vi u potpunosti skidate masni sloj sa epidermisa (koža prirodno luči masnoću da bi se zaštitila od isušivanja, napada bakterija i drugih mikroorganizama). Higijenska korist sapuna sastoji se u njegovom dezinfekcijskom učinku na šake i ne bi se trebao upotrebljavati za ostale dijelove tijela, posebno ne za sluznice i lice. Naknadno korištenje mlijeka, losiona i sličnih preparata samo privremeno pomaže u rehidraciji kože. Uz sve navedeno važno je napomenuti da se hranjenje kože treba vršiti «iznutra» tj. hranom i dodacima hrane trebate dovesti u podkožje tvari koje povećavaju masnoću kože. Jedno od takvih tvari su omega-3-masne kiseline, o kojima smo pisali na našim web-stranicama.

2. Povremeno imam osjećaj da pretjerano često mokrim. Ukoliko popijem malo više tekućie prije spavanja (pa čak i šalicu čaja) moram čak i dvaput tijekom noći ustajati mokriti. Je li moguće da je riječ o nekoj kroničnoj upali ili jednostavno slabom mjehuru? Postoji li neka namirnica koju mogu konzumirati u većoj mjeri da riješim ovaj problem?
Učestalo mokrenje nakon uzimanja tekućine može nastupiti zbog niza razloga. Za početak tražite od svog liječnika obiteljske medicine uputnicu za mikrobiološki laboratorij, te napravite urinokulturu, da bi eliminirali eventualnu upalu mokraćnih puteva. Zatim, učestalo mokrenje može biti znak šećerne bolesti, što se isto tako može lagano dokazati laboratorijskim pretragama. Postoje i neke druge, rjeđe bolesti (npr. diabetes insipidus) koje se manifestiraju prekomjernim mokrenjem, no srećom su vrlo rijetke. Pojam «slabog mjehura» podrazumijeva anatomske malformacije koje nastaju nakon poroda, nekih operacija i patoloških stanja – ali o tome bi trebali razgovarati sa urologom. Od prirodnih tvari jedino je sok od brusnice znanstveno dokazan kao prirodni uroantiseptik.

3. Koliko je istinita tvrdnja da se ne konzumiranjem hrane nakon 18 sati može brzo i efikasno izgubiti na kilaži?
Istina je da se prestankom uzimanja hrane nakon 18 sati znatno smanjuje metabolizam tijekom noći, pa samim time i nema nepotrebnog odlaganja suvišnih kalorija u tjelesne depoe (naslage masti). To je ujedno i preporuka većine nutricionista, no proces skidanja suvišnih kilograma nije niti tako brz, niti tako jednostavan da bi to bilo pravilo. Činjenica je da ako ne jedete iza 18 sati lakše i mirnije spavate, a kako nema suvišne i obilne probave nema niti nepotrebnog debljanja.

4. Prije desetak dana dobio sam jak svrbež na nogama u predjelu od koljena do gležnja, bez ikakvih tragova, koža potpuno zdrava - vizualno. To je trajalo nekoliko dana i poslije upotrebe kreme E-45, proizvedene u Engleskoj, nakon tri dana svrab je nestao. Od prije tri dana jako me svrbe dlanovi, ne pomaže mi ni krema, samo hladna voda na kratko ublaži svrabež, topla voda ga pojača. Vizalno se na dlanovima ništa ne primjećuje! Molim za savjet. Imam 72 godine, uzimam tablete za tlak i srce (angina pektoris) i tablete za prostatu, sve u najmanjim dozama. Osjećam se dobro osim jakog svrabeža dlanova! Hvala na prostoru i vremenu!
Neobičan svrbež koji Vam se javljao na potkoljenicama, a sada i na dlanovima ruku, najvjerojatnije je posljedica vitaminskog disbalansa, tj. nedovoljnog i nepravilnog unosa vitamina u organizam (o tome sam opširno pisao na našem web-portalu u rubrici «Zdravlje 4U», podrubrika «Vitamini» - pa tamo možete pronaći o kojim je vitaminima riječ). Lijekovi koje uzimate za srce i prostatu mogu imati za posljedicu sekundarni nadražaj kože, ali Vam ne mogu reći više o tome jer niste naveli o kojim lijekovima se radi.

5. Poštovani, na jagodicama obraza prije nekoliko godina pojavile su se ispucali kapilari kojih je s vremenom sve više. Neestetski djeluju, a za vrijeme hladnih dana više su izraženi nekom plavkastom bojom. Na tom predjelu lica koje je vrlo suho, kao i čitava koža tijela, javlja se i crvenilo kao posljedica vremenskih prilika. Voljela bih znati uslijed čega se pojavljuju, kao i to da mi preporučite način njihova uklanjanja. Zahvaljujem...
Pojava sitnih kapilara na obrazima (teleangiektazije) može nastati zbog niza razloga; od bolesti jetre, prirođenih promjena kože, ali i zbog nepravilne prehrane kože. Ukoliko Vam predstavljaju značajan estetski problem dobra je vijest da se mogu trajno i uspješno ukloniti laserom. Loša vijest je da takav tretman ne pokriva HZZO, te da je cijena takvog zahvata prilično visoka. Obzirom da uz pojačane kapilare kože nastupa i crvenilo preporučam da se obratite dermatologu koji Vam može prepisati adekvatnu kremu koju bi koristili za hladnijeg vremena.

6.Poštovani! Interesira me može li osoba koja je prebolila trihinelu biti davalac krvi i donator organa. Zahvaljujem se na odgovoru. Pozdrav iz ravne Slavonije.
Po pravilima transfuzijske i transplantacijske medicine osoba koja boluje od kronične zarazne i parazitarne bolesti (u ovom slučaju trihinelozu) ne može biti donator krvi i tjelesnih organa.

7. Ne znam da li vam je poznato, ali ako je, zanimalo bi me strucno misljenje o ovom 'pomagalu' ( http://www.gea.com.hr/display.asp?prikazi=ostalo). Naime, moj okulist je vec malo stariji dr. i nije mi znao rec vise o tome i izrazio je skepsu.. Ono što me zanima zapravo je pitanje mogu li takve naočale imati negativan utjecaj na vid? Hvala na odgovoru
Naočale «Relax» nisu na popisu oftalmoloških pomagala koje su verificirane pri Ministarstvu zdravstva RH, pa bi svako teoretiziranje o njihovoj korisnosti spadalo u sferu neznanstvenog pristupa problemu.

8. Poštovani! Molim vas nekakvu pomoć za ublžavanje PMS-a. Ne znam više kome da se obratim. Znam da ne živim zdravim životom, nažalost pušim, ali nisu valjda sve moje tegobe oko PMS-a uzrokovane tom činjenicom. Imam 39 godina, nemam djece, što je još jedna činjenica za koju mi sugeriraju da je bitna tj. ono da sam rodila ne bi imala takvih problema koji se sastoje od toga da sam otprilike 10 dana u mjesecu normalna, slijedećih 10 imam obilna krvarenja, a ostatak mjeseca sam puna vode, natečena, grudi ne smijem dotaknuti zbog bolova, veće su bar za broj i jako bolne. Dešava mi se kao i sada da 5-6 dana nakon završenog, napokon, menst. ciklusa već počne taj period koji traje i prvih dana krvarenja ( 3-4).
Bila sam kod doktorice, svi nalazi:papa test, brisevi su u redu, ulltrazvučno je sve pet jedino mi hormoni divljaju, odnosno onaj hormon (oprostite ne znam točan naziv pa ću napisati slijedeće) koji potiče rad jajnika je 19,85 od mogućih 20. Dakle, doktorica mi nije dala ništa nego mi je peporučila da si kupim Feminal, koji mi iskreno rečeno ne pomaže. Mene zanima da li postoji nešto na hormonskoj razini što bi mogla uzimati da mi ublaži tegobe jer ovo mi je već postalo više nego naporno. Oprostite na dužini ali mislim da sam vam trebala dati kompletnu sliku da bi mi eventualno mogli pomoći. Iskreno bih vam bila zahvalna na bilo kakvoj sugestiji i pomoći u rješavanje mojih tegoba!

Oko PMS-a napisane su mnoge znanstvene i ine rasprave i na žalost nije se našlo «sretno» rješenje. Naime, PMS je složeno psihičko i organsko stanje, pa tako i ne može postojati jedno rješenje ili lijek koji bi to riješio. Znanstveno nije dokazano da pušenje pojačava ili umanjuje znakove PMS-a (iako ima nekih spoznaja o tome), kao što nema dokaza da žene koje su rodile imaju manje izražene simptome. Porod ponekad stabilizira hormonalnu sliku žene, pa su i znaci PMS-a manji, no to je doista individualni problem. Obzirom da je u pozadini svih PMS smetnji hormonalni disbalans bilo bi potrebno da u dogovoru sa ginekologom i endokrinologom napravite hormonalno testiranje i na temelju nalaza počnete uzimati neki od hormonalnih pripravaka (kombinacija estrogena i progesterona), kojih na našem tržištu ima mnogo. Prekomjerno nakupljanje vode također možete lako riješiti lijekovima – no sve to činite u dogovoru s Vašim liječnikom.

9. Posljednjih mjeseci imam dosta problema sa znojenjem, točnije s neugodnim mirisima, nakon fizičke aktivnosti, ali i na samom kraju dana. Znam da je to normalno, ali do prije par mjeseci taj 'miris' nije bio toliko intenzivan, baš suprotno, pa se bojim da nije riječ o nekom poremećaju? Postoji li mogućnost da je riječ o nečem ozbiljnijem? Uistinu pazim na higijenu, tuširam se minimalno jednom dnevno (nekad i ujutro i navečer) i isprobao sam nekoliko dezodoransa kao i sprejeve za stopala...Može li pomoći izbacivanje nekih namirnica iz prehrane? Naučuo sam naime nešto o tome, ali nisam uspio dobiti nikakve detaljnije informacije...Hvala...
Kemijski sastav ljudskog znoja gotovo je identičan kemijskom sastavu urina, a oboje su posljedica našeg metabolizma. Drugim riječima, ukoliko u tijelo unašate određene tvari one se moraju izlučiti urinom i kroz kožu. Neke su osobe zbog nasljednih i individualnih faktora sklonije proizvodnji tvari koje u dodiru sa zrakom imaju neugodan miris. Neke bolesti također daju specifičan miris znoju. Higijenom i dezodoransima miris se može samo prikriti, ali ne i otkloniti. U prehrani bi trebali izbaciti alkohol, nikotin, suhomesnate proizvode, konzerviranu hranu, a koristiti prehranu na bazi povrća i voća, te bijelog mesa kojeg uzimajte u kuhanom obliku. Vrsta odjeće koju nasite također može utjecati na miris tijela.

10. U zadnje vrijeme mediji propagiraju tzv. brazilsku epilaciju tj. potpuno uklanjanje dlačica sa ženskog (ili muškog) organa. Probala sam i sama to napravit, i rezultat je bio zanimljiv, no ono što me zanima je može li takva vrst epilacije ako se učestalo ponavlja imati neke loše posljedice. Ako se ne varam dlake kod žena služe kao neka vrsta zaštite pa ako ih stalno uklanjamo ne štetimo li sami sebi time? Također ako se žene moraju u potpunosti izbrijati prije poroda zanima me koliko je (ako je) opasno u visokoj trudnoci napraviti brazilsku depilaciju za mamu i bebu?
Dlačice na genitalnim organima evolucijski su rudiment i nemaju zaštitnu funkciju u higijenskom smislu. Zato se prilikom poroda i vrši djelomična epilacija da bi se spriječila moguća sekundarna infekcija majke i djeteta. Ukoliko uklanjanje dlačica vršite uz poštivanje svih higijenskih standarda, redovito mijenjate donje rublje i držite do intimne higijene, takvu epilaciju možete raditi kontinuirano. Epilacija u visokoj trudnoći nije preporučljiva jer su vanjski genitalni organi zadebljani, osjetljivi i vulnerabilni (skloni ozljedama), pa bi takav postupak mogao našteti koži i sluznici rodilje (ne i djetetu).

11.
Činjenica da ste u bliskoj obitelji imali nekoliko slučajeva oboljenja i smrti od karcinoma, potencijalno spadate u statistički rizičnu skupinu i kod svakog uzimanja obiteljske anamneze (podataka o obiteljskoj povijesti bolesti) o tome treba voditi računa. U praksi to ne treba značiti da ćete i Vi oboljeti od neke vrste tumora, pa obzirom da se sada osjećate zdrav, nije potrebno raditi posebna markerska testiranja. Krvni test o kojem ste čitali na našim web-stranicama još je u eksperimentalnoj fazi i nije dostupan u Hrvatskoj. Možda je potrebno da u razgovoru sa svojim liječnikom odredite kojoj rizičnoj skupini pripadate (pušač, česti problemi sa želucem, debelim crijevom i sl.), te da na temelju toga eventualno napravite neke preventivne preglede.

Zdravko Balen, dr.med.
Voditelj projekta MojDoktor

Prethodnih deset pitanja

1. Imam pigmentne lezije na licu od pretjeranog sunčanja. Kako ih ukloniti? Laserom ili nekom manje agresivnom metodom?
Pigmentne lezije kože uslijed pretjeranog sunčanja se mogu ukloniti terapijom laserom. Postoji mogućnost tretiranja nepravilnih pigmentacija i kemijskim pilingom, alfa-hidroksi kiselinama, i drugim kemijskim sredstvima. Treba se obratiti dermatologu.

2. Povremeno osjećam bol u lijevoj dojci. Nikada nisam rodila. Kome da se obratim za specijalistički pregled. Bol nema veze s menstrualnim ciklusom. Hvala!
Bol u dojci može biti različitog uzroka. Razlog je najčešće sasvim benigne prirode. Uzrok mastalgije može biti cista ili čvorić, ili je prvenstveno hormonalni. Ali uvijek treba obratiti pažnju na svaku promjenu dojki, bol, iscjedak, čvorić. Treba se svakako obratiti svom izabranom liječniku obiteljske medicine ili ginekologu, koji će znati gdje dalje uputiti ako je potrebno.

3. Prije dvije godine na području vrata, oko grudi, na trbuhu i ispod pazuha pojavili su mi se fibromi koje sam uklonila spaljivanjem. Prije par mjeseci su se opet pojavili, ali su puno rjeđi. Zanima me mogu li se oni trajno ukloniti i koji je razlog njihova nastanka?
Kožni privjesci su obično asimptomatski i ako estetski smetaju mogu se ukloniti zamrzavanjem sa tekućim dušikom, elektrokoagulacijom ili ekscizijom skalpelom. Ali sklonost ka njihovom pojavljivanju će vjerojatno i dalje ostati. Ne zna se točan razlog njihovog nastanka.

4. Od djetinjstva imam problema s atopijskim dermatitisom, ali je do unazad dvije godine uvijek bio lokaliziran (uglavnom na pregibe). U posljednje vrijeme je buknuo po cijelom tijelu osim lica i povremeno se povuče, ali nikada u potpunosti. U 4 navrata su mi davali injekcije i kreme koje sadrže kortikosteroide, nakon čega bi se povuklo, ali ne dulje od tri tjedna, i ne dovoljno da napravim testiranje na alergene. U apoteci me uvijek upozoravaju na opasnost kortikosteroida, ali čini se da nema nekog drugog lijeka (probala sam i alternativne načine liječenja - akupunktura, homeopatija, ayurveda etc). Zanima me zašto su kortikosteroidi opasni odnosno koje posljedice može imati njihova dugogodišnja uporaba (s prekidima od nekoliko mjeseci)? I kako da se testiram kada uvijek imam ili alergiju ili sam na lijekovima? Hvala!
Kod dugotrajne primjene sistemskih kortikosteroida dolazi do zaostajanja u rastu (kod djece), osteoporoze, supresija imuniteta – smanjena otpornost na infekcije, atrofija kože, strije, poremećaj mjesečnice, hipertenzija, bubrežni kamenci, smanjena tolerancija glukoze, psihički poremećaji. Lokalni kortikosteroidi nemaju sistemske nuspojave osim ako se ne koriste na velikim površinama kože, ali mogu dati lokalne nuspojave poput akni, perioralnog dermatitisa, steroidna rosacea, teleangiektazije lica, atrofija kože ili strije.

5. Većina ljudi koje poznajem nema problema s nošenjem kontaktnih leća. Kažu da ih uopće ne osjećaju. Ja sam isprobala dvije vrste i stalno razmišjlam o njima kad ih stavim. Osjećam njihov rubni dio i to me nervira. U čemu je problem?
Tvrde i meke kontaktne leće mogu ponekad uzrokovati površne promjene na rožnici koje mogu biti praćene bolom i fotofobijom. Nelagodu mogu uzrokovati i loše podešene leće; ili promjena odnosa leće i rožnice (otok tkiva); oštećenje kontaktnih leća u štetnoj okolini (npr.duhanski dim, vjetar); neprikladno umetanje ili uklanjanje leća; male čestice stranih tijela između leće i rožnice; nedovoljna higijena leće može dovesti do teško izliječivih upalnih stanja spojnice ili rožnice.
Osobe osjetljive na očne infekcije, one sa jako suhim očima kao i one bez dostatne motivacije da trpe povremenu nelagodu koja se može javiti tijekom adaptacije na leće, nemaju izgleda za nošenje bilo koje vrste leća.

6. Kakve su posljedice dugogodišnjeg neliječenja slabokrvnosti? U krvnoj slici željezo je 3.
Slabokrvnost ili anemija je zapravo skup subjektivnih i objektivnih simptoma iza kojih stoje različite bolesti. Zanemarivanje obrade i blage anemije je pogrešno jer njena nazočnost upućuje na neku osnovnu bolest. Simptomi anemije ovise o težini i trajanju tkivne hipoksije (manjak kisika koji dolazi do stanica našeg tijela), kao i brzini nastanka. Uobičajeni simptomi su malaksalost, stalni umor, pospanost, razdražljivost, blage do jače vrtoglavice i glavobolje, manjak koncentracije, zujanje u ušima, poremećaji vida, palpitacije, ubrzani rad srca, šum na srcu. Ponekad se javlja amenoreja (gubitak mjesečnice), gubitak libida, probavne smetnje, uvećanje slezene i jetre. Može doći i do zatajenja srca.
U slučaju sideropenične anemije (uzrokovane nedostatkom željeza, najčešće uslijed kroničnog gubitka krvi - okultno krvarenje iz probavnog trakta ili menstrualni gubitak krvi, ili uslijed nedovoljne apsorpcije željeza ili povećane potrebe za njim) mogu se javiti i neki specifični simptomi kod teških oblika: pika (nagon za jedenjem zemlje, boje, leda), glositis, disfagija.

7. Nosim kontaktne leće skoro 6 godina i dobro ih podnosim. Čula sam da su polutvrde leće više higijenske i da dulje traju pa me zanima mogu li preći na njih, odnosno da li se nakon mekanih moguće naviknuti na polutvrde?
Postoje više vrsta kontaktnih leća, meke, polutvrde i tvrde. Svaka ima svoje različite prednosti. Tvrde kontaktne leće su obično nešto jednostavnije i zahtjevaju manje vremena za održavanje nego meke leće. Liječnik specijalista, oftalmolog, izabire koja vrsta kontaktnih leća najbolje odgovara datoj osobi, uzimajući u obzir vrstu očnih poremećaja. Konzultirajte se sa svojim oftalmologom o eventualnoj promjeni vrste leće. Svaka osoba je individua, pa tako i prilagodba na leće nije kod svih ista.

8. Možete li mi objasniti razliku između tumora mixtusa i pleomorfnog adenoma? Radi se o parotidnoj žlijezdi. Imam 35 godina.
Većina neoplazmi žlijezda slinovnica su dobroćudni, pomični, bezbolni. Najčešći je benigni pleomorfni adenom (mješoviti tumor ili tumor mixtus), koji se prvenstveno javlja u žena iznad 40 godina. Liječi se kirurški. Ako se kompletno ne odstrani, stopa recidiva je visoka. Moguće su maligne transformacije benignog mješovitog tumora u adenokarcinom.

9. Koja je najučinkovitija metoda liječenja ožiljka od akni?
Ožiljci od akni se mogu liječiti kirurškim odstranjenjem uz mali ožiljak ili bez ožiljka, tekućim dušikom, uporabom CO2 snijega ili kiretažom nakon lokalne anestezije lidokainom.

10. S vremena na vrijeme osjećam bol u zdjelici. Zašto? Imam 34 godine.
Bol u zdjelici je česta pritužba i uzroci bola u zdjelici mogu biti brojni. Ona može potjecati od zdjeličnih i izvan zdjeličnih organa, ili može biti posljedica sistemske bolesti. Uzrok boli može biti u koštano-mišićnom dijelu ili je uzrok u nekom od brojnih organa i tkiva zdjelice koji pripadaju probavnom, urinarnom i reproduktivnom traktu. Tu se nalaze i važne krvne žile i živci. Sve navedene strukture mogu izazvati bolove različitog intenziteta, vrste i lokalizacije. U svakom slučaju se treba obratiti liječniku koji će uzeti detaljnu anamnezu (opis boli, sa čime je povezana, ranije bolesti), napraviti pregled i u slučaju potrebe provesti dalju dijagnostiku uzroka boli.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije