Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od seksa do novca i zlostavljanja

Stručnjaci kažu da su ovo najčešći razlozi zašto parovi koji su godinama u braku zatraže razvod

pexels.com
09.08.2023.
u 16:30

Parovi u kraćim vezama imaju veću vjerojatnost za razvod zbog nevjere, dok se oni u dugim brakovima sa djecom i kompliciranijom financijskom situacijom ako i dođe do preljuba, pokušaju pomiriti, kaže odvjetnica.

Iako neki brakovi završe naglo nakon velike svađe, mnogo češće do kraja dođe jer se jedan ili oba partnera udalje i izgubi se međusobna povezanost. Stručnjakinja za partnersko i obiteljsko pravo s više od tri desetljeća iskustva Caroline Elliot kaže kako često upoznaje ljude koji u braku provedu mnogo; neki i preko 30 godina; a onda, kako kažu, jednostavno izgube snagu za daljnje pokušaje i 'popravke'. "Nitko drugi ne bude problem, ali im nekako bude dosta... Ponekad se suoče sa odrastanjem i odlaskom djece, a onda se zapitaju što im je uopće više zajedničko ili o čemu će sada jedan s drugim razgovarati..." Prema stručnjacima, ovo su najčešći razlozi za razvod nakon više godina braka: Zanemarivanje veze i loša komunikacija: Jedan od razloga zašto se to događa, kaže savjetnica za veze u Therapy Findersu Mig Bennett, je zanemarivanje veze. "Kako život prolazi sa svim stresovima; rođenjem djece, gubitkom posla, raznim neuspjesima, smrti roditelja, bolestima i slično, supružnici jednostavno prestanu raditi na svom braku", rekla je. "A ako ni prije nisu jednostavno i otvoreno komunicirali, brzo dođe do problema; samo skrenu pogled sa svoje veze i ona sklizne..."  A da se to ne dogodi, Bennett parovima preporučuje zajedničke izlaske barem jednom mjesečno i tjedne 'prijave' o zadovoljstvu u vezi. "Pitajte jedan drugoga: 'Kako je ovaj tjedan biti sa mnom?'', rekla je za Metro. "I prvo dajte pozitivne informacije, a zatim informacije o svemu što je bilo loše. Slušajte odgovor i budite otvoreni za ono što čujete".

Nevjera: Prema iskustvu odvjetnice Anuradhe Kurl, ako nevjera i nije glavni razlog za razvod, često je prisutna ili se prije dogodila pa je oproštena. "Mnogi neće na prvi znak nevjere pokrenuti razvod, iako znaju da jedna strana živi s nekim drugim ili je ušla u novu vezu". A prema Kurl, parovi u kraćim vezama imaju veću vjerojatnost za razvod zbog nevjere, dok se oni u dugim brakovima sa djecom i kompliciranijim financijama, ako i dođe do preljuba, pokušaju se pomiriti zbog djece i raznih drugih 'kompliciranih' okolnosti.

Novac: Novac je jedan od glavnih uzroka svađa u vezama i brakovima, a može dovesti i do njihovog kraja. "Kada se obitelj nađe u financijskim pritiscima neminovno dolazi do nezadovoljstva obje strane, što se često događa ako jedna osoba ne radi ili izgubi posao", kaže odvjetnica. "U tim situacijama klijenti često zaključe da će im, premda će u početku biti financijski teško, dugoročno biti bolje samima".

Ovisnosti: Prema odvjetniku Jamesu Maguireu, dugogodišnji se brakovi često raspadnu i zbog alkohola, droga, kockanja i kriminala. "Imao sam slučajeve u kojima je muž bio kockar zbog čega se jako zadužio, i to je dovelo do rastave. A tu, kao i kod drogiranja i alkoholizma, osobi možete pomoći samo ako sama želi promjenu.

Nedostatak intimnosti: "Još uvijek me zapanjuje, nakon 30 godina rada s klijentima, da neki parovi kada pričaju o braku seks ni ne spominju", kaže Kurl. "Moje iskustvo je da većina žena, da bi se osjećale seksepilno, trebaju osjećati povezanost s partnerom, a mnogi muškarci također neće osjetiti povezanost ako nema seksa. "Pričajte o tome. I potražite pomoć ako ne možete; u protivnom nedostatak seksa i neslaganja oko želja u krevetu prerastu u daleko veći problem, nevjeru i potencijalni razvod".

Zlostavljanje: "Još jedan veliki faktor u razvodu je zlostavljanje", objašnjava Kurl, emocionalno, fizičko i ekonomsko. Zato, objašnjava, u mnogim slučajevima s kojima se bavi prvi korak ni nije razvod, već podnošenje zahtjeva o zabrani prilaska, prije nego što razvod počne. "Ekonomsko i emocionalno zlostavljanje može biti suptilnije i često uključuje kontroliranje osobe koju navodno volite", rekla je.

Terapeutkinja podijelila veliku pogrešku koju mnogi parovi rade: "Ona uništava vašu vezu"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije