Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obiteljski savjetnik

'Stres s posla nosim kući. Kako ga kontrolirati i ponašati se normalno?

Stres
Foto: Thinkstock
18.03.2014.
u 21:00

Stres osjećamo i u situacijama koje iziskuju dugotrajnu adaptaciju ili koje nas dugotrajno frustriraju pa se kao rezultat umora i iscrpljenosti javlja stresna reakcija.

P: Na poslu sam pod velikim stresom. Sve što se nakupi u radnim satima, donesem kući, a to se često negativno odražava na moju obitelj. Kako mogu kontrolirati stres i kako se normalno ponašati u obitelji?

(Vladimir, Zagreb)

O: Stres je sastavni dio našeg života, a nastaje u procesima adaptacije na sve promjene koje nas okružuju i kojima smo svakodnevno izloženi. U malim promjenama, koje iziskuju malu adaptaciju, stres ne primjećujemo, no ako je promjena (frustracija) veća ili velika, osjećamo stres.

Stres osjećamo i u situacijama koje iziskuju dugotrajnu adaptaciju ili koje nas dugotrajno frustriraju pa se kao rezultat umora i iscrpljenosti javlja stresna reakcija. Sve to može biti pokretač raznih psihičkih poremećaja, najčešće anksioznih i depresivnih. Stoga treba razumjeti svoje stanje, znati da postoji i psihičko naprezanje i psihički umor, ono što laički zovemo stresom.

Potrebno je relaksirati se i odmarati. Treba naći način kako to individualno kome odgovara: hobi, šetnja, druženje, vrijeme za sebe, spavanje, sve ono što zovemo mentalna higijena. Važno je sjetiti se i našeg psihičkog aparata kojemu je također potreban odmor.

>>Kako možemo pomoći osobi s depresijom?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije