Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Stres može prouzročiti rak

stres
15.01.2010.
u 10:15

Stres "otvara put" između stanica, čime se različite mutacije spajaju i dovode do raka.

Nije tajna da stres nije zdrav i da može dovesti do mnogih bolesti. No znanstvenici tvrde da može biti i jedan od uzroka raka, odnosno da svakodnevni stres pogoduje rastu tumora.

Svaki oblik traume, emocionalne ili fizičke, može utrti put kancerogenim mutacijama, te ih može dovesti u potencijalno smrtonosan odnos. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature, a ovo je prvi dokaz da emocionalno stanje, uključujući stres na poslu i u obitelji, može utjecati na bolest.

Profesor Tian Xu, genetičar sa Sveučilišta Yale koji je predvodio istraživanje, kaže:
- Mnoštvo različitih situacija može potaknuti stres - fizički stres, emocionalni stres, infekcije, upale. Izbjegavajte ili se što manje izlažite stresu - to je savjet koji je uvijek dobro poslušati.

Dosad su znanstvenici vjerovali da je potrebno više od jedne mutacije koja uzrokuje rak u jednoj stanici kako bi tumor rastao. No sada je dokazano da mutacije mogu potaknuti rak čak i ako se nalaze u različitim stanicama.
Razlog tome je stres koji "otvara put" između tih stanica.

Ključne riječi

Komentara 2

KA
karambita
10:27 15.01.2010.

Eh, kao da mi obisni ljudi ne znamo da stres dovodi do mnogih bolesti. Sta, to nam trebaju objasniti tamo neki strucnjaci, ma smijesno

OV
over
10:08 16.01.2010.

bolje bi bilo da objasne ljudima kako da ne dovode jedni druge u stresne situacije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije