Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra organizacija

Strategije protiv umora koji nas prati cijeli dan

snovi
Arhiva Večernjeg lista
25.01.2010.
u 14:45

Neredoviti obroci, loša prehrana, stres, nedovoljno kretanja i loše spavanje stoje iza zamora koji sve češće prati našu kaotičnu svakodnevicu.

Strategije za borbu protiv zamora, koje su osmislili stručnjaci, trebale bi svakome omogućiti da se budi svjež i punih baterija, da cijeli dan ostane u tom raspoloženju te da se počne "isključivati" tek kada dođe vrijeme spavanja.

Najvažnije je izbaciti povremeno predugo spavanje kojem gotovo svi podliježu kada su u mogućnosti, ali i redovito se buditi u isto vrijeme. Također je poželjno ustati se dovoljno rano za sve što se treba obaviti tako da ostane dovoljno vremena za doručak u miru. Treba i unos prevelike količine ugljikohidrata zamijeniti unosom proteina. Dakle, dnevni bi jelovnik trebao sadržavati: pet porcija povrća dnevno, dvije porcije voća i tri porcije ugljikohidrata od najviše 150 grama. Također bi bilo poželjno obroke konzumirati svaki dan u isto vrijeme.

Umjesto da kavu pijete odmah rano ujutro, znanstvenici smatraju da su za taj sitni užitak mnogo bolji popodnevni sati. Tvrde da se potreba za spavanjem povećava kako se dan primiče kraju te je kasno popodne najbolje vrijeme za unos kofeina koji će podići razinu energije.

Stres također iscrpljuje, a idealno rješenje za borbu sa stresom jest meditacija, ali i aktivnosti poput šetnje, koja se dokazano više isplati od popodnevnog spavanja, kao i redovito vježbanje barem tri puta tjedno po trideset minuta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije