Iako su šarena jaja tradicionalni simbol Uskrsa, njihova uloga ne završava nužno završetkom blagdana. Mnoge obitelji ostavljaju obojena jaja kao dekoraciju i nakon Uskrsa, unoseći boje, veselje i svečani ugođaj u dom još danima kasnije. No, znate li koliko dugo smijete držati pisanice kao ukras na stolu?
Stručnjaci su upozorili da je bitno znati da kuhana jaja imaju znatno kraći rok trajanja nego svježa, a osnovno pravilo je da jaja nakon kuhanja treba držati u frižideru, a ne kao dekoraciju na stolu. Najčešće je teško procijeniti koliko jaja treba skuhati za Uskrs, pa u većini slučajeva ostaci od praznika ostaju daleko duže nego što bi trebalo.
Ako se jaja ostave na sobnoj temperaturi duže od dva sata, postaju podložno tlo za rast i razmnožavanje bakterija, piše 24sedam. Kao rezultat toga javljaju se trovanja. Tijekom kuhanja s jajeta se skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaja. Bez njega, jaje postaje "ranjivo" i izloženo zraku, temperaturi i bakterijama.
U prilog tome govori i podatak da se svake godine nakon Uskrsa u američkim bolnicama pojavi bar dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, poznatijeg kao "trovanje želuca". Simptomi mogu varirati od blage neugodnosti, nadutosti, promjena u probavi, pa sve do jakih mučnina, povraćanja i dijareje.
Ako jaja držite na sobnoj temperaturi, pojedite ih isti ili najkasnije idući dan. Ako ih držite u hladnjaku, jaja su sigurna za jelo i do šest dana.