Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastojak za izbjeljivanje

Što je alfa arbutin i zašto ga u kozmetici koriste svi popularni beauty brendovi?

Shuttershock
11.11.2020.
u 14:30

Koristiti ga mogu i žene i muškarci, ukratko svatko tko želi izblijediti neku promjenu u boji kože, bilo da je uzrokovana prevelikom izlaganju suncu, ožiljcima od akni ili melazmom

Ako obraćate pažnju na deklaraciju svojih beauty proizvoda ili pratite trendove u beauty industriji, vjerojatno ste već čuli za alfa arbutin - sastojak u kojem se prema dermatolozima nalazi veliki dio 'tajne' blistavog tena.

Kozmetika (posebno ona korejska) namijenjena posvjetljivanju pjegica i hiperpigmentacijskih mrlja sadržavala je do nedavno uglavnom hidrokinon, ekstrakt sladića ili popularni C vitamin, a u novije je vrijeme te sastojke u mnogim anti-age proizvodima zamijenio alfa arbutin - sastojak koji učinkovito cilja hiperpigmentaciju bez potencijalno loših nuspojava koje imaju drugi spomenuti..

Dermatolozi zato otkrivaju što sve o njemu treba znati i kako ga koristiti za postizanje sjajnog, ujednačenog tena.

Što je alfa arbutin?

Alfa-arbutin prirodni je spoj koji se može pronaći u mnogim biljnim izvorima (kao što su npr. crveno medvjeđe grožđe, dud i šipak) kaže dermatologinja iz Marylanda dr. Ife Rodney.

Postoji, dodaje dr. Rodney, i beta arbutin, ali neke su studije pokazale da je alfa arbutin puno učinkovitiji pa se uglavnom on koristi u anti age proizvodima.

Foto: Shuttershock

- Riječ je o sastojku koji je derivat hidrokinona, jednog od najučinkovitijih aktivnih sredstava za posvjetljivanje kože i blijeđenje tamnih mrlja. Arbutin djeluje oslobađajući hidrokinon postupno i tako koči proizvodnu tirozinaze, ključnog enzima odgovornog za proizvodnju melanina ili pigmenta u koži - objasnila je za Shape dr. Caire Chang, kozmetička dermatologinja ciz New Yorka.

Manje tirozinaze, kaže, znači i manje pigmenta, što znači i manje neželjenih promjena, od promjena boje tena pa do tamnih mrlja. Uz svoje izvrsne sposobnosti posvjetljivanja, alfa arbutin također ima antioksidativna i protuupalna svojstva, dodaje dermatologinja.

Proglasili su je misicom, pa ostali šokirani kada su doznali čime se inače bavi

1/3

No, budući da alfa arbutin oslobađa hidrokinon, ima li kao i on negativne nuspojave?  

- Budući da se hidrokinon oslobađa polako, koža ni ju jednom trenu nije izložena prevelikoj količini što umanjuje vjerojatnost  nuspojava - kaže dr. Rodney i dodaje da arbutin općenito nije toksičan kao kontroverzni hidrokinon pa ga se može dosljedno koristiti, bez da morate pauzirati.

Ipak, dr. Rodney ističe da još nema dovoljno podataka o njegovom korištenju u trudnoći, pa ga u tom slučaju radije preskočite.

Foto: Shuttershock

Kome je namijenjen alfa arbutin?

- Koristiti ga mogu i žene i muškarci, ukratko svatko tko želi izblijediti neku promjenu u boji kože, bilo da je uzrokovana prevelikom izlaganju suncu, ožiljcima od akni ili melazmom - kaže dr. Rodney, a posebno je dobra opcija za ljude s tamnijom kožom koja je sklonija hiperpigmentaciji.

Alfa arbutin može se učinkovito koristiti i za ujednačavanje 'mrljastog' tena, kao i za ciljanje određenih mjesta na koži.

Foto: Shuttershock

A čak i ako imate osjetljivu kožu, kaže dermatologinja, ne morate brinuti jer se sastojak relativno dobro podnosi, pogotovo u usporedbi s drugim moćnim sastojcima poput raznih kiselina i pilinga koji mogu uzrokovati iritaciju. Također, arbutin ne čini kožu osjetljivijom na sunce, što znači da ga se može sigurno koristiti tijekom cijele godine.

- Isprobavanje bilo kojeg novog sastojka za njegu kože uvijek ide s rizikom od iritacije ili alergijske reakcije pa da bi bili sigurni proizvod isprobajte na malom mjestu na podlaktici, prije nego što ga nanesete na cijelo lice - savjetuje dr. Rodney.

Nastavljamo s predstavljanjem kandidatkinja u projektu Diva godine

Nastavljamo s predstavljanjem kandidatkinja u projektu Diva godine ✨ Kristina Ivanuš ispričala nam je svoj priču ❤️

Nastavljamo s predstavljanjem kandidatkinja u projektu Diva godine ✨ Kristina Ivanuš ispričala nam je svoj priču ❤️

Objavljuje Večernji list u Ponedjeljak, 9. studenoga 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije