Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kakvo je štivo najbolje?

Što čitati prije spavanja? Stručnjaci kažu da ne smije biti predosadno, ali ne previše napeto...

čitanje
pixabay.com
03.05.2022.
u 07:00

Treba odabrati nešto bezbrižno vesele tematike, što nas može umiriti, ali da nam ne bude ni dosadno jer će se inače prikrasti druge misli...

Neuroznanstvenica i vojnikinja dr. Allison Brager zaslužna je za osmišljanje vježbi koje američkim vojnicima pomažu zaspati u raznim neprirodnim situacijama, a kaže da bismo se neposredno prije spavanja svi trebali baviti isključivo opuštajućim radnjama, kako bismo tijelu pomogli da prijeđe u stanje niske aktivnosti.

To znači, ističe Brager, da trebamo paziti i na štivo koje čitamo prije nego što utonemo u san jer i riječi iz knjige mogu pomoći ili odmoći tom procesu.

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

čitanje
1/5

Štoviše, naglašava, ono što prije spavanja čitamo direktno utječe i na naše snove i priprema nas za dan i izazove koji su pred nama.

- Misli s kojima idemo spavati često su i prve kada se probudimo, te na neki način određuju naše raspoloženje za cijeli dan - kaže stručnjak za spavanje dr. Jacob Teitelbaum koji zato savjetuje da izbjegavamo 'napeto' štivo koje nam može potaknuti proizvodnju adrenalina, kao i knjige i priče mračne tematike koje pak mogu pokrenuti noćne more.

Kakvo štivo odabrati 

Iako ne želite odabrati nešto uz što ćete kasno navečer razmišljati o smislu života i što će vam aktivirati živčani sustav, trebalo bi ipak biti dovoljno zanimljivo da odvuče um od stresnih misli.

- Ključno je ipak ne odabrati nešto previše dosadno - kažu liječnici za Mind Body Green, "ili će vam se prikrati druge misli koje će vas držati budnima."

Opći je konsenzus zato navečer čitati nešto bezbrižno i vesele tematike, što će na nas djelovati smirujuće.

- Čitanje nam može pomoći zaspati vodeći naš um na fantastična mjesta daleko od dosade ili stresa poznate svakodnevice. Ali to ne može svako štivo; ključno je birati sadržaj koji će nam privući pozornost, ali i odmoriti mozak od svakodnevnih stresora, no koje istovremeno nije ni previše uzbudljivo da ne pokrene živčani sustav i drži nas budnima i napetima do zadnje stranice... -  poručili su liječnici.

Raniji odlazak na spavanje smanjuje rizik od depresije 23 posto

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije