Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halloween

Stižu duhovi i vještice iz najstrašnije noći u godini

'14.10.2010., Zagreb,  Ukrasi za noc vjestica u Kiki Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL'
'Zeljko Hladika/PIXSELL'
28.10.2010.
u 09:00

Američki običaj sve je popularniji i kod nas, pa brojne trgovine nude prigodne dekoracije.

Postati zla vještica ili neustrašivi duh, makar na jednu noć, prilika je koja se ne propušta. Strašne maske, vesele perike i šaljivi kostimi izlaze iz ormara svake godine 31. listopada, noć prije Svih svetih, kada obilježavamo Noć vještica ili Halloween (ove godine je u nedjelju).

Sami svoj majstor

Mnogi će odmahnuti rukom i reći stigao nam je još jedan američki komercijalizirani običaj pomoću kojeg trgovci samo žele izvući novac iz naših novčanika... No, da bi se dobro proveli na Noć vještica ne morate nužno potrošiti brdo novca na ukrase, maske, kostime i boje. Zajedničko rezbarenje bundeva, osmišljavanje kostima od krpica izvučenih iz ormara te pripremanje ukusnih jela od buča može biti zabavno i kreativno, a ujedno i jeftino.

Da biste pretvorili vlastiti dom u najstrašnije mjesto u ulici potrebne su vam tek crne vreće koje možete razbacati po namještaju, velike izdubljene bundeve u koje stavite svijeće i puno strašne šminke kako biste izazvali strah kod ukućana i susjeda. Da je taj običaj sve popularniji kod nas osjeti se i po šarenom i veselom asortimanu u brojnim trgovinama. Nabaviti se može gotovo sve, od vještičje metle do keramičkih dekoracija.

Među najprodavanijim artiklima su keramičke bundeve, šalice, strašila i svijeće, dok najmlađi biraju vesele kostime i maske s likovima iz najpopularnijih crtića. Unatoč bogatom asortimanu, trgovci će morati pričekati još koju godinu kako bi Noć vještica izazvala opću histeriju kao što je to u Americi gdje klinci hodaju od kuće do kuće prerušeni u omiljene likove i dobivaju čokoladice i slatkiše kao nagradu za svoju kreativnost.

Asortiman ruši s nogu

– Proizvodi namijenjeni za Noć vještica kupuju se više kao dekoracija za vlastiti prostor ili, pak, kao dar, a ne ciljano za taj dan – ističu u Magmi.

U Kiki kažu kako takav asortiman zbog boja i atraktivnosti izaziva simpatije kupaca, pa često nevezano uz Noć vještica kupuju te dekoracije kako bi ukrasili dom. Ukrasi iz trgovine ili djelo vlastitih ruku, manje je bitno. Najvažnije je dobro se provesti.

Ključne riječi

Komentara 5

DO
downunder
09:52 28.10.2010.

\"Strašne maske, vesele perike i šaljivi kostimi izlaze iz ormara svake godine 31. listopada, noć prije Svih svetih, kada obilježavamo Noć vještica ili Halloween (ove godine je u nedjelju).\" Ma tko to mi obilježavamo? To se \"uvezlo\" iz Amerike daa bi naivčinama izvukli novac.

TA
tajči4
10:28 28.10.2010.

nama je super s klincima izrezbariti bundeve pa ih staviti u vrt i to baš super izgleda,svi koji su u prolazu uvijek primjete i ne vidim da se zgražaju naprotiv. Jedino su klinci mali pa ih ne oblačimo u kostime to mi je nekako više za mlade za subotnji izlazak.

KA
Karla
17:54 28.10.2010.

Američke bedastoće! U Slavoniji su se nekada rezbarile i osvjetljavale bundeve za blagdan sv. Lucije 13.12. - jer Lucija i znači Svjetlana tj. svjetlo. Zato se i plašilo djecu i govorilo : Ide baba Luca, bježite joj s puta. Žalosno je da i djecu u vrtićima uče takvim stranim običajima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije