Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i za vas?

Štikla za svaku nogu

cipele
Foto: AFP
1/2
19.01.2010.
u 09:15

Visoka je potpetica privlačna i ženama i muškarcima, ali treba paziti i na zdravlje. Zbog anatomije je potpetica poželjna, ali idealna je ona visoka između 2 i 3 cm.

Pitate li muškarca voli li više ženu u potpeticama ili ravnim cipelama, velika će vam većina bez razmišljanja odgovoriti da je ženska pojava privlačnija na povišenoj potpetici. Iako popularne balerinke, potpuno ravne, nisu nikako najsretnije rješenje, ne valja pretjerivati niti s visinom potpetice. Budući da žrtvovanje za modu ženama nije strano, ne čudi činjenica da žene često pate od raznih bolova upravo zbog pogrešno odabrane visine potpetice ili neudobnih cipela.

Idealna potpetica

- Stopalo je izravan kontakt tijela s podlogom i na njega smo oslonjeni cijelom svojom težinom - ističe važnost udobnosti stopala fizioterapeut Tonći Šitić. Zbog loše potpetice stradaju stopala, koljena, kukovi i kralježnica.

- Razlog je pogrešna biomehanika tijela zbog loše raspoređenih sila na stopalo uzrokovanih visokom potpeticom.

Ako za mišljenje pitate stručnjake, idealna potpetica, ne samo za ženu nego i muškarca, visoka je između dva i tri centimetra. No, svako stopalo ima svoju idealnu visinu potpetice, a ona ovisi o njegovoj građi. Visoka potpetica trebala bi, ipak, imati  najviše sedam ili osam centimetara.

- Sve više od toga žena će obuti zato da bi se netko za njom okrenuo, da bi se osjećala bolje ili zato što misli da je tako ljepša ili atraktivnija. Iznimno visoke potpetice su velikim dijelom tek modni trik, jer u njima je nemoguće provesti, a kamoli hodati, veći dio dana - kaže Šitić, urednik stranice Fizioterapeut.net.

Modni dizajner Marko Bettini slaže se s gornjom granicom visoke potpetice, te dodaje da si žene mogu dodatno olakšati modernim “platformama”.

- Dva centimetra platforme pod prstima “smanjit” će potpeticu od 8 cm na 6 cm, a ženu i dalje činiti višom 8 cm.

Moda je, dakle, velikim dijelom utjecala na popularnost potpetica, a muškarci doprinijeli tome da se žene čine, sebi i drugima, atraktivnijima na višim potpeticama. Ako ste među onim ženama koje ne mogu odoljeti zovu visokih potpetica, dobro će vam doći prikaz uz koji ćete moći izračunati koja je vaša idealna visina potpetice. No, kada budete izračunavali koliko se smijete “uzdignuti” pripazite da vam noge ne budu umorne, jer su takvim nogama zgrčeni mišići prednjeg dijela lista.



Seksi ili ne?

Za udobnost cipele u svakom je pogledu važna kvaliteta izrade i udobnost. Nije pritom važno je li potpetica robusna, poput onih modernijih ili pak klasična, tanka potpetica.

- lakše je napraviti robusniju potpeticu s većim prihvatom za hodanje. No, dobar proizvođač smjestit će i tanku potpeticu točno tamo gdje ona prema zakonima statike mora biti - kaže Bettini, hrvatski modni dizajner cipela.

Potpetice su svakako Bettinijev izbor, i poslovno i privatno.
- Žena ne može biti jednako seksi u balerinkama, kao što može u potpeticama. Ali može biti vrlo seksi u peti od 4,5 centimetra, koju i ortopedi smatraju neškodljivom. No, ne svodi se sve na kraju na odabir “izgled ili funkcionalnost”. Valja izabrati zlatnu sredinu.

Pored svega, neophodno je u visokim potpeticama i - znati hodati. Škola pravilnog hodanja nije loš izbor.

- Živ čovjek, pa tako i moja malenkost, okrene se za lijepom ženom, ali kada vidite visoke potpetice i hod koji je neprimjeren, jednostavno vas razočara i ta žena i cipela, ma koliko visoku potpeticu imala - kaže Šitić, ovoga puta tek kao muškarac, a ne samo kao stručnjak.

Jesu li, na kraju krajeva, za moderne, visoke potpetice posredno “krivi” i muškarci, koji vole vidjeti žensku nogu koju neupitno lijepo oblikuje visoka potpetica? Marko Bettini ima i svoju zanimljivu i šaljivu teoriju:
- Krive su i žene koje vole gledati muškarca na istoj visini.

Što poznati misle o visokim potpeticama?

Lana Banely

Obožavam kupovati i nositi štikle, no istina je da više krase moj ormar nego moje noge. Naime, zbog prirode posla koji zahtijeva da stalno budem u pokretu, obuvam štikle samo za izlaske. Kao bivša sportašica nemam baš ženstven hod, što se promijeni čim uskočim u štiklu. Ipak, često trpim bol zbog negdašnjih ozljeda na stopalima i ligamentima.

Renata Sopek

Znam da nisu zdrave, ali ne mogu im odoljeti. Idealno bi bilo da peta ne bude više od osam centimetara, ali većina mojih štikli nije niža od 12 centimetara. Takav izgled zahtijeva i moj posao: noga je u njima mnogo ljepša. Volim cipele s visokom potpeticom, imam ih dosta, ali upravo iz zdravstvenih razloga dobro pazim da kupujem kvalitetne cipele.

Robert Kurbaša

O visokim potpeticama ne znam puno, osim da postoje malo više i malo niže, no meni su podjednako drage. Ja sam od onih koji na lijepoj ženi s dobrim nogama vole vidjeti lijepu cipelu s visokom petom jer tako dobiju na eleganciji. Poznato mi je da su štikle ženski fetiš, a to me ne čudi u vremenima u kojima je bitno samo ono površno.

Maja Šuput

U visokim potpeticama osjećam se kao da sam u njima rođena pa ih nosim i privatno i poslovno. Niskog sam rasta, pa u životu nisam obula štiklu nižu od deset centimetara. U kolekciji imam i cipelu od čak 16 centimetara, doduše, to su debele platforme, pa mogu normalno hodati. Jedino sam ponedjeljkom u ravnim cipelama jer odmaram noge od skakanja vikendom.

Stipe Drviš

Istina, lijepo mi je vidjeti lijepe ženske noge u visokim potpeticama ili u čizmama do koljena, ali to za mene nije presudno. Ako se to ženama sviđa, zašto ne? Moja djevojka visoka je 180 centimetara, ali unatoč visini voli nositi štikle. Zapravo, sve žene vole visoke potpetice i mnogo vremena troše na kupnju. Ni stotinu pari nije im dovoljno!

Ištvan Varga

S obzirom na to da kao plesač i sam nosim cipelu s petom od pet centimetara, divim se djevojkama koje nose visoke potpetice jer to nije nimalo lako. Volim vidjeti žene u štiklama jer tada ljepše hodaju, ali još je ljepše ako ih znaju i nositi. Naime, meni zbog profesionalne deformacije ne promakne uočiti lijepo držanje, što ne uspijeva baš svakoj djevojci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije