Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Srbi su na Jadranu trošili 20 eura više od Nijemaca

Domaći gosti na more i dalje idu ograničena budžeta, ljetos su na Jadranu dnevno trošili deset eura manje od prosjeka
07. veljače 2018. u 22:14 32 komentara 1579 prikaza
Turizam
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska više nije obiteljsko odredište, lani je u špici na Jadranu prvi put bilo više parova, a prvi put dominiraju i oni čiji prihod po kućanstvu mjesečno premašuje 3000 eura pa je i rast prosječne dnevne potrošnje naših gostiju sa 66 eura u 2014. na 78,77 eura u 2017. logična posljedica.

Split - turisti Popularnost mu raste U zimmer freiju noćenja više nego u hotelima, cijena na noć i 300 eura

Istraživanja Instituta za turizam Tomas 2017., među 6000 turista ljetos na Jadranu, otkrilo je i da je desetak nacija na more došlo s više novca od naših građana. Najviše su dnevno trošili Amerikanci, 158 eura, a državljani Srbije su se s 95 eura prilično neočekivano našli na visokome sedmom mjestu. Očito su odsjedali u hotelima, za razliku, recimo, od Nizozemaca i Nijemaca, koji vole i privatni smještaj i kampove i čija je potrošnja po danu sedamdesetak eura. Hrvati tu brojku još nisu dosegli, dnevno su ljetos na moru trošili deset eura manje od prosjeka i čak 26 eura manje od spomenutih Srba. Naši su gosti pritom bili aktivniji nego prije nekoliko godina, a više troše i na restorane, izlete, zabavu, kupnju..., a sve se manje zadovoljavaju tek sunčanjem i kupanjem.

Turizam | Autor :

Jadran se još može osloniti na odane goste, svaki drugi već je bio kod nas tri i više puta, ali ljetos je broj novih gostiju skočio na 33 posto, s 18 2014. Dobra je vijest da se većina dobro provela: osim na plažu i u restorane, odlazili su i na lokalne zabave, obilazili znamenitosti i nacionalne parkove. I dok je za prirodu, ljubaznost osoblja, sigurnost i atmosferu Jadran dobio više ocjene od konkurenata, bitku sa Španjolskom, Grčkom, Italijom... izgubio je ponudom šopinga. Od svega su goste ipak najviše iritirale gužve, smeće i buka pa je broj onih kojima na odmoru apsolutno ništa nije zasmetalo pao sa 72% u 2014. na 64% proteklog ljeta.

– Većinom rezultata možemo biti zadovoljni. Istina, pokazale su se i neke manjkavosti na destinacijama koje se nisu najbolje snašle. Ali toliki rast broja gostiju bilo je teško predvidjeti i vjerojatno ne bismo vjerovali da nam je netko prije nekoliko godina rekao da ćemo u 2017. imati ‘višak’ turista. Zahvaljujući Tomasu, znamo što treba popraviti – kaže ministar Gari Cappelli i najavljuje da će se to istraživanje 2019. provesti u cijeloj zemlji.

Turizam | Autor :

Dubrovnik Antireklama CNN: Turisti, ove godine izbjegavajte Dubrovnik, Barcelonu, Antarktiku... Otok Lošinj drugo mjesto Ovaj hrvatski otok uvršten je na listu TOP 11 destinacija u 2018. Bai Xue: Kinezi su stalno u žurbi, rade prekovremeno i fascinirira ih kako Hrvati opušteno žive
Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar HLEBINSKO ČANGRIZALO
  HLEBINSKO ČANGRIZALO:

  Takvi gosti nam nisu potrebni pa taman kada bi obećali trošiti i 500 € ! To su Judine škude i to Hrvatima ne treba !!!

 • atilla sb 1986:

  Radmila... O Radmila.. Tebali te svi srbi i čelnici i njihovi euri ili kako ti lakše evri

 • lakočemo:

  gdje idu sve te pare majko mila prije neki dan uljanik je porinuo brod i zaradio 200 milijuna eura a ljudima nemaju dati za plate tko je tu lud....