Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vruće i zdravo

Spojite ugodno s korisnim: Odaberite omiljeno odredište i uživajte u nekoj od wellness destinacija

masaža
Foto: Shutterstock
26.04.2016.
u 10:30

Tijekom boravka u sauni tjelesna temperatura raste, što stimulira žlijezde znojnice pri čemu se iz tijela izlučuju toksini

Hrvatska je zaista pravi mali dragulj jer na svom području nudi bogatstvo mogućnosti za odmor, slijedeći dugu tradiciju zdravstvenog turizma.

Termalni izvori i brojni SPA i wellness centri, kojima obiluje, mame mnoge da vikend provedu izvan gradske vreve i stresa. Odlazak u takve centre pružit će vam nužan predah od svakodnevice, odmor i relaksaciju, pridonijet ćete svome zdravlju, a boravak u SPA i wellness centrima možete spojiti i s razgledavanjem neke od prekrasnih hrvatskih destinacija. A upravo to je ono na što bismo se svi trebali "naviknuti".

Sam pogled na najveći hrvatski poluotok, Istru, poziva da svoj proljetni odmor provedete na mjestu na kojem se spajaju zelena unutrašnjost, bijeli kamen i plavo more.

Foto: Ivo Biočina, HTZ

Foto: Ivo Biočina, HTZ

"Složenac" aromatičnog bilja, svježeg zraka pomiješanog s mirisom soli i tradicionalnim istarskim okusima ono je na što rijetko tko može ostati ravnodušan. Sada je pravo vrijeme da spojite sve u jedno i, nakon opuštanja u nekom SPA centru, zadovoljite nepce jelima s tartufima, šparogama, plodovima mora, maneštrom ili fužima.

Srednjovjekovni gradić Umag pružit će vam jedinstveni spoj povijesti, turističke tradicije, sporta i aktivnog odmora. Rovinj je jedan od najljepših istarskih gradova, a stara povijesna jezgra koja se smjestila oko crkve sv. Eufemije, zelenilo i njegova razvedena obala koja uključuje 22 otoka i otočića poznati su i izvan naše zemlje. Povijesnom jezgrom privlači i Poreč, čija je Eufrazijeva bazilika na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Arena, Forum, Zlatna vrata i druge znamenitosti Pule još iz rimskih vremena jedan su od razloga za posjet Puli, a živost toga grada i kulturna događanja dodatni su razlog. U svim istarskim mjestima pronaći ćete niz zanimljivih i ugodnih hotela, koji su svoju ponudu obogatili i vrhunskom wellness i SPA ponudom.

Ako ste vikend ipak odlučili provesti u Dalmaciji, oduševit će vas stoljetni maslinici i mnogobrojni otoci koje "krije" najsjeverniji dio Dalmacije, zadarska regija. Ako još niste, poput mnogobrojnih svjetskih turista, osluhnuli jedinstvene morske orgulje, vrijeme je da se uputite u Zadar.

Foto: Ivo Pervan, HTZ

Foto: Ivo Pervan, HTZ

Osim u morskoj melodiji, zacijelo ćete uživati i u nekom od brojnih wellness centara na tom području. Spojiti opuštanje, revitalizaciju, masaže, mediteranski jelovnik uz pjesmu koju vam "sklada" more, doživljaj je koji ne biste trebali propustiti.

Osim poznatih zidina i nadaleko raširenih znamenitosti koje njegova povijesna jezgra nudi svakom posjetitelju, u Dubrovniku možete sasvim opušteno uživati i u bogatoj wellness i SPA ponudi. Užitak u luksuznim wellness i SPA centrima poznatih hotela u jednom od najljepših gradova na svijetu uistinu je poseban doživljaj. A nakon vremena provedenog u sauni, odmor nastavite šetnjom nadaleko poznatim Stradunom.

Ako ste više ljubitelj gorja i šumovitog okruženja, krenite u Liku i Gorski Kotar. Oslobodite se stresa, posebice ako to spojite s primjericom, vožnjom bicikla u zapanjujućem prirodnom okruženju Plitvičkih jezera, jezera Sabljaci u Ogulinu, gradu na četiri rijeke – Karlovcu...

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: Filip Brala/Pixsell

Sada, kada ste odlučili u koji dio Hrvatske želite ići, pripremite se za neometano uživanje u blagodatima sauna.

Sauna je kabina s klupama u koju zrak ulazi kroz peć punu zagrijanog granitnog kamenja, a u nju se ulazi golog tijela prekrivenog ručnikom.

Saune nisu proizvod modernog doba - u njima su uživale razne kulture tijekom povijesti, i to radi očuvanja zdravlja i prevencije bolesti. Tijekom boravka u sauni tjelesna temperatura raste, što stimulira žlijezde znojnice pri čemu se iz tijela izlučuju toksini. Šire se krvne žile i ubrzava cirkulacija. Boravak u tim vrućim kabinama jača kardiovaskularni sustav, a nakon hlađenja u hladnom bazenu, broj otkucaja srca vraća se u normalu. Nagle promjene temperature "treniraju" i jačaju srce i krvožilni sustav.

U današnje vrijeme osobito se preporučuje odlazak u saunu osobama koje žive užurbanim životom i pod velikim su stresom. Sauna opušta i smiruje te osigurava bolji san. Izmjena vrućeg i hladnog zraka djeluje pozitivno na naše psihičko zdravlje jer potiče proizvodnju endorfina ili, kako ga zovu, hormona sreće.

Želite li ojačati imunološki sustav, odlazak u saunu odličan je izbor. Osim što povoljno djeluje na dišne puteve, redovan odlazak u saunu prevenirat će i razvoj prehlade, usporiti starenje kože i podariti joj zdrav izgled.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije