Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavna zvijezda stola tisućama godina

Sočna teleća koljenica: Gozba u 2 tradicionalna mediteranska recepta i arheološki artefakt o propasti jedne kulture

Veljko Barbieri
19.03.2023.
u 06:54

U južnoj Anadoliji na sjevernoj granici Mezopotamije živjeli su moćni i divlji ratnici Hetiti. U doba najvećeg procvata njihova kraljevstva čak su osvojili dijelove Mezopotamije, Levanta i Egipta, a stoljećima su prijetili svim svojim susjedima, ognjem i mačem prisvajajući njihove domove i zemlje, posebno od na obalama Crnog mora i Sredozemlja. Pa ipak, u vremenima mira uzgajali su svinje, po zapisima još prije 5000 godina, kao i ovce, koze i goveda, a posebno konje, taj ponos svih ratnika.

Žene su radile u poljima, uz posude s hranom dičili su se ukrašeni pehari puni vina uvezenog iz Kolhide te ponajviše piva, kojeg su toliko voljeli da su njime čak pojili i svoje ratne konje. Svi njihovi gradovi bili su opkoljeni zidinama, a život je u njima tekao mirno, sve dok ne bi provalila iz hetitske duše njihova krvožedna ćud, pa budući da su teško podnosili život, nasrtali su jedni na druge i borili se u međusobnim, iscrpljujućim dinastičkim sukobima. No u jednom povijesnom trenutku nestali su s povijesne scene. Kako govore grčki i mezopotamski kroničari, kad je umro posljednji od velikih hetitskih kraljeva Htušvili II., a Asirci su tijekom godina spalili sve gradove i naselja, ostatak se Hetita stopio s Egipćanima, Asircima i s narodima na obalama Male Azije postavši tako dio sredozemne kulture koja im nakon stoljetnih sukoba, ali i trgovine nije bila strana.

Pa ipak, unatoč mnoštvu povijesnih podataka i zapisa o Hetitima, organizaciji njihova društva, bogovima i vladarima, jedno se arheološko otkriće izdvaja. Naime, u Beycesultanu, jednom od njihovih gradova, oslonjeni o glavnu ulicu iskopani su ostaci dućana s tavernom u stražnjem dijelu. I dok je prednji dio bio prava trgovina s velikim posudama sa žitaricama i mahunarkama, uljem, vinom i začinima, u stražnjem dijelu, uz zidani šank, uz mnoštvo keramičkih plitica za piće pronađeno je i točno sedamdeset sedam junećih, telećih i svinjskih koljenica koje su, nakon što je meso pojedeno, jednostavno bacane na pod i vlasnik ih je zatrpavao zemljom, na licu mjesta. Opijali su se svakodnevno na tom mjestu Hetiti i nakon što bi pojeli po posudu svoje guste juhe od leće, rukama i zubima otkidali su slasne mišiće s pečenih koljenica i potezali omiljena pića.

I ne bi ova krčma bila jedinstveni izuzetak iz tog davnog I. tisućljeća pr. Krista, da uz sam zid na suprotnoj strani gdje su se nalazile od zemlje i blata zidane klupe nisu pronađeni kosturi osam muškaraca koji su umrli nasilnom smrću. Lubanje su im bile razbijene toljagama i onim oglodanim koljeničnim kostima, dok smrvljene posude za piće govore o pradavnom krvavom sukobu. Naime kosturima zatučenih nisu bile skrhane samo lubanje, već su u žaru borbe neki prije smrti ostali prebijenih ruku i nogu, a nekima su njihovi pobješnjeli neprijatelji slomili rebra i kralježnicu.

Tek gozba, pijanstvo i osam ubojstava na istom mjestu, a sukobili su se vjerojatno pripadnici zaraćenih strana u ratu za prijestolje, koji su tako gotovo nenadano dokrajčili moć hetitske države i kraljevstva. Pa premda ima nekoliko pretpostavki što je moglo dovesti do ovog strašnog čina, po tragovima paljevine koji su vidljivi na dijelovima iskopane trgovine i taverne, očito da su napadači nakon strašnog ubojstva osmorice gostiju zapalili krčmu.

U mašti još u plamenu možemo čuti glasove ratnika i krikove ranjenih i pobijenih dok se miris kuhane leće i povrća, pečenog mesa, vina, piva i krvi još umiljava u zraku vremena. Sve dok ga ne otpuše vjetar sa sjevernog gorja, a krčma užasa opet postane popaljena ruševina, zanimljiva samo istraživačima u plamenu poharane hetitske povijesti.

Foto: Veljko Barbieri

Teleća koljenica iz pećnice

U 1 l crnog vina i 1 dl prošeka, koje ste začinili s po 1 grančicom ružmarina i lovora te 2-3 klinčića, marinirajte preko noći teleću koljenicu od oko 1 ½ kg. Sutradan ocijedite meso, nabodite slaninom i bijelim lukom, pa pecite okrećući na namašćenom limu u pećnici, s 1 kg krumpira u komadu. Prvo pokriveno folijom, a poslije na otvorenoj vatri dok koljenica i povrće posve ne omekšaju, podlijevajući stalno goveđim temeljcem. Kad je sve gotovo, posolite, popaprite, pa iznesite na stol. Uobičajeni sredozemni recept.

Foto: Veljko Barbieri

Teleća koljenica s povrćem

Na maslinovim uljem namašćen lim za pečenje stavite 3 razrezana patlidžana ili balancane, 2 paprike, 5 pomidora ili rajčica, 5 kapula, 6 češnjeva češnjaka, sve sječeno u krupno. Promiješajte i na povrće položite dvije teleće koljenice od po 1 ½ kg. Posolite i popaprite, ubacite grančicu ružmarina i pecite u pećnici pokriveno folijom, podlijevajući bijelim vinom. Kad sve omekša, skinite foliju i koljenice s povrćem do kraja zapecite u pećnici. Inačica tradicionalnog mediteranskog recepta.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije