Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBIČNO SU NOĆNE MORE

Snovi vam se često ponavljaju? Evo što znače i kako to možete zaustaviti

Shuttershock
05.06.2022.
u 07:00

Snovi pomažu u procesuiranju emocionalnih sjećanja, kaže Leslie, a ponavljajući san vjerojatno govori o emocionalnom problemu kojega niste riješili

I dok su neki snovi naizgled nasumični, jedinstveni i nikada ih više ne sanjamo, postoje i oni koji se ponavljaju i za koje nam se čini da ih sanjamo stalno. Stručnjakinja za snove Leslie Ellis objasnila je da se najčešće tako ponavljaju ružni snovi ili noćne more, kao znak da nešto važno zahtijeva našu pažnju, piše Mind Body Green.

- Važno je napomenuti da snovi koji se ponavljaju nisu uvijek identični. već mogu imati samo iste neke elemente ili pak istu temu. Ako je to slučaj, treba obratiti pozornost na promjene koje se događaju u snovima jer su upravo one često dobar znak - rekla je stručnjakinja.

 Genijalan razlog da stavite češnjak pod jastuk već večeras

1/6

Snovi pomažu u emocionalnom procesuiranju sjećanja, kaže Leslie, a ponavljajući san vjerojatno govori o emocionalnom problemu kojega niste riješili. Osim toga, snovi koji se ponavljaju su povezani i s ponavljajućim obrascima našeg ponašanja u  životu: ako stalno pokazujete neko određeno ponašanje, vjerojatno ćete i nastaviti u snu...

- Postoje i oni koji se baš ponavljaju snovi, a često je riječ o gotovo univerzalnim snovima; ako npr. često sanjate isto mjesto, ono za vas očito nešto predstavlja, dio vas samih ili vaše osobnosti. Ako sanjate istu osobu onda biste se trebali zapitati što ona znači i predstavlja, a ako sanjate o bivšoj vezi ili prijateljstvu, trebali biste se zapitati kakvi ste bili kada je ta osoba bila u vašem životu i kako to što je više nema utječe na vas - objasnila je,

Snovi, dodaje, često 'posuđuju' iz prošlosti, kako bi nam pokazali nešto slično što se događa u sadašnjosti, a najbolji način da prestanete sanjati neki san je da odvojite vrijeme i pokušate shvatiti što on traži od vas.

- Ako je riječ o nekom stresnom događaju na poslu, možda se trebate ubuduće bolje pripremati. Ako je riječ o nekoj traumi, možda trebate provesti vrijeme s terapeutom obrađujući povezano sjećanje - kaže ona.

Uvijek kad se san ponavlja, naša nas podsvijest 'gnjavi' i opet iznova nešto poručuje, a to će se nastaviti dok ne shvatimo poruku i postupimo po njoj.

- Ako je san stresan, trebate poraditi na ublažavanju stresa u životu, kako bi izašao iz snova - zaključila je stručnjakinja. 

Znate li koliko sati dnevno biste trebali spavati za zdrav mozak?

Komentara 1

MO
montello
14:47 05.06.2022.

To je rijetkost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije