Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Snažan imunitet djece i dobre bakterije

OMNi-BiOTiC®
20.02.2024.
u 08:15

Pedijatrica Sanja Pek Capan, dr.med. spec. ped. koja radi u zagrebačkom domu zdravlja, gdje se svakodnevno susreće s mališanima i njihovim roditeljima, govori o vezi između dobrih bakterija i dječjeg imuniteta.

Akutne respiratorne infekcije su najčešći povod dolaska liječniku, osobito u početku pohađanja vrtića i škole. Vrtićka djeca u prosjeku imaju 6 do 10 infekcija, a neka čak i do 12 infekcija godišnje. Najčešće je riječ o virusnim infekcijama koje uzrokuju sekret u nosu, kašalj, grlobolju i povišenu temperaturu te iziskuju samo simptomatsku terapiju. Ponavljajuće infekcije gornjih dišnih puteva uključuju znatno problematičnije infekcije srednjeg uha i krajnika.

U stalnom smo kontaktu s bakterijama i virusima u našoj okolini. Svaki susret s mikroorganizmom potiče naš imunosni sustav i stvara specifične tvari protiv bakterija i virusa. U određenoj mjeri, to je dio sazrijevanja imunosnog sustava. Najčešći put ulaza ovih mikroorganizama su usta i nos, koji su povezani sa srednjim uhom i donjim dišnim putevima“, objašnjava pedijatrica.

Oralni mikrobiom – prva linija zaštite

Veliku ulogu u zaštiti imuniteta, stoga, ima oralni mikrobiom, tj. sastav i raznolikost mikroorganizama u ustima. Zdrava oralna flora sastoji se od oko 800 do 1000 različitih vrsta bakterija, a utječe na čitavo područje usta, nosa i grla“, navodi dr. Pek Capan.

Kod smanjene raznolikosti dobrih bakterija u ustima, uslijed prehrane bogate šećerom, čestim uzimanjem lijekova te lošom oralnom higijenom, štetni mikroorganizmi mogu lakše prodrijeti u organizam te uzrokovati bolesti, poput infekcije gornjih dišnih puteva (upalu grla, uha, infekciju sinusa) ili loš zadah.

Nisu svi streptokoki „zločesti“

Liječnica pojašnjava kako neki sojevi streptokoka izazivaju upalu grla, uha, infekciju sinusa ili upalu pluća, međutim ističe da je poseban soj streptokoka Streptococcus salivarius K12 poželjan stanovnik usne šupljine. „Ovaj soj blokira upalne procese izazvane virusima i bakterijama te proizvodi antibakterijske tvari, što otežava štetnim mikroorganizmima prodor u tijelo“, napominje dr. Pek Capan.

U kliničkim studijama, oralno uzimanje Streptococcus salivarius K12 smanjilo je učestalost ponavljajućih infekcija uha, grla i nosa, ždrijela i krajnika te streptokoknih infekcija. S obzirom na sve navedeno, smanjena je upotreba antibiotika. Osim toga, djeluje i na prevenciju virusnih grlobolja, prehlade i gripe kod djece, ali i odraslih.

Rješenje za zdrav oralni mikrobiom djece i odraslih

Odrasli, kao i djeca, imaju ponavljajuće infekcije uha, grla i nosa, pa se i u odrasloj dobi trebamo brinuti o zdravlju oralnog mikrobioma. Uslijed nezdravog načina života, čak 60 % stanovništva izgubi koristan bakterijski soj Streptococcus salivarius K12, važan za naš imunosni sustav“, upozorava liječnica.

Svojim malim pacijentima i njihovim roditeljima savjetujem OMNi-BiOTiC® iMMUND koji sadrži bakterijski soj Streptococcus salivarius K12 i vitamin D koji doprinosi održavanju normalnih zubi te normalnoj funkciji imunosnog sustava“, navodi liječnica.

OMNi-BiOTiC® iMMUND, u obliku pastila s okusom jagode, primjeren je za odrasle i djecu od navršene 3. godine.

I za bebe od prvog dana života savjetujem dobre bakterije koje imaju znanstveno dokazano djelovanje na probavni, ali i cjelokupni imunosni sustav, kao što je OMNi-BiOTiC® PANDA, zaključuje pedijatrica.

Više o proizvodima:

https://omni-biotic.hr/proizvod/immund/

https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-biotic-panda/

Više o ostalim dodacima prehrani Instituta AllergoSan možete pronaći na www.omni-biotic.hr, a možete ih nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije