Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenija:

Pred sezonu krpelja ponovna upozorenja da je cijepljenje najučinkovitija obrana

Foto: Robert Anic/PIXSELL
28.03.2018.
u 16:01

Za razliku od borelioze čiji je uzročnik bakterija, meningoencefalitis što ga prenosi krpelj je virusno oboljenje

Prema podacima nacionalnog instituta za javno zdravlje Slovenija spada među europske države s visokom prisutnošću zaraženih krpelja čiji ugriz na ljude prenosi bakterijsku boreliozu i meningoencefalitis, pa su zdravstvene vlasti i ove godine upozorile na mjere zaštite pred sezonu kad uzročnici te bolesti postaju aktivniji, a ljudi više borave u prirodi.

Za razliku od borelioze čiji je uzročnik bakterija, meningoencefalitis što ga prenosi krpelj je virusno oboljenje. To znači da nema lijeka koji bi uništio sam virus.  Iako je rijetko smrtonosna, bolest može izazvati teške zdravstvene posljedice. Zato zdravstvene vlasti i pred dolazeću sezonu po običaju kao najučinkovitije sredstvo zaštite i dalje preporučuju cijepljenje dvostrukom dozom cjepiva, po mogućnosti još u zimskim mjesecima, osobito šumskim radnicima, lovcima, planinarima, a i svim ostalim koji često borave u prirodi gdje je krpelj prisutan.

Prema podacima instituta za javno zdravlje, broj prijavljenih slučajeva meningoencefalitisa koji je nekoć iznosio više stotina zadnjih godina pada zbog više opreza i poduzete zaštite iako je procijepljenost stanovništva u Sloveniji mnogo manja nego na primjer u Austriji u kojoj je zaraženi krpelj također jako prisutan i gdje se cijepi velika većina stanovništva, osobito u ruralnim područjima.
Zadnjih godina prijavi se otprilike stotinu slučajeva meningoencefalitisa čiji je uzročnik krpelj, a najveći broj oboljelih je u sjevernom dijelu države, prema Austriji, gdje se zadnjih godina bilježi 20-ak slučajeva te bolesti na 100.000 stanovnika.

Onima koji u proljeće i ljeti borave duže vremena u porirodi, bilo profesionalno, zbog sporta ili relaksacije, preporuča se korištenje sredstava koji mirisom odbijaju krpelje (repelenti), ali i odgovarajuće odjeće svijetlih tonova koja pokriva što više kože. Odjeću koja je korištena u šumi odnosno prirodi nakon povratka kući treba odmah ubaciti u stroj i oprati, te se otuširati i dobro pregledati tijelo.
Oni koji na tijelu opaze da su unatoč zaštiti dobili neželjena gosta moraju ga se što prije, ali pažljivo riješiti izvlačeći ga jednakim potezima pincete iz tijela, kako u njemu ne bi ostali dijelovi zaraženog krpelja.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
17:32 28.03.2018.

ma kakva sezona...aktivni su kroz cijelu godina...7 godina moze biti bez hrane i pica...prathistorijska zverka.. cemu krpelj uopce...zlo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije