Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Sedam malih navika od kojih vam se samo spava

djevojka, žena, zabrinustost (1)
Thinkstock
20.06.2013.
u 10:00

Studija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazala je da 58 posto ljudi starijih od 55 godina spava manje od sedam sati tijekom noći...

Julie Hammerstein, nutricionistica i direktorica The Source for Weight Loss govori da se energija s godinama ne smanjuje, ali da je sa snom druga priča i da barem 80 posto starijih od 55 zaspi jednom tijekom dana - nenamjerno, piše Huffingtonpost. To može biti posljedica zamora nekim sitnicama koje radite preko dana...

1. Doručak bez ugljikohidrata. Studije su pokazale da oni koji ujutro ne jedu kruh ili žitarice su češće umorni i manje raspoloženi za vježbanje. Osim cjelovitih žitarica može se jesti i voće i povrće. U protivnom mozak počinje trošiti energiju pohranjenu u mišićima, što s godinama dovodi do gubitka mišićne mase i usporavanja metabolizma, tako da se osjećate tromo i klonuto.

2. Lijekovi. Prema Centru za kontrolu bolesti i prevenciju oko 76 posto Amerikanaca starijih od 60 godina koristi najmanje dva lijeka koje im je propisao liječnik, dok ih 37 posto koristi pet ili više. Lijekovi mogu opteretiti jetru, prirodni pročistač organizma pa ako je jetra umorna, umorno će postati i tijelo. Stoga uzimajte samo lijekove koje trebate.

3. Nered. Zatrpanost uzrokuje pad energije. Kako? Istraživanje na Princetonu otkrilo je da se mozak osjeća preopterećenim i teško se usredotočuje na nešto, a to vas može učiniti umornima. Počistite li samo dio prostora, osjetit ćete podizanje energije.

4. Voda s vitaminima. Pića obogaćena vitaminom B i taurinom, još jednim energetskim pojačivačem zapravo mogu imati kontraefekt i učiniti vas umornima, smatra Hammerstein. Objašnjenje je da organizam treba mnogo vremena da preradi vitamin B. Od kemije možete postati nervozni, a na kraju i umorni. Zato je najbolje držati se obične vode.

5. Korištenje računala. Sjedite li pred monitorom više sati dnevno nije ni čudno da će vas to izmoriti, a može doći i do sindroma računalnog vida. Simptomi su umor, zamagljen vid i glavobolje, pa stručnjaci predlažu da nakon 20 minuta provedenih pred monitorom skrenete pogled na 20 sekundi i usredotočite se na neku točku udaljenu šest metara. To bi trebalo smanjiti naprezanje očiju. Računalo bi također trebalo biti u nivou očiju.

6. Ne jedete povrće. Mikronutrijenti (vitamini, minerali i biljne hranjive tvari iz voća i povrća) i antioksidansi u povrću štite tijelo od slobodnih radikala koji mogu dovesti do ubrzanog starenja i manjka energije pa čak i do raka. Stručnjaci preporučuju špinat, kelj, crno grožđe i papaju kao podizače energije.

7. Pretjerano vježbanje. Vježbanje vam može podići nivo energije, međutim pretjerate li možete preopteretiti nadbubrežnu žlijezdu zbog čega tijelo oslobađa previše kortizola, hormona stresa, što može dovesti do umora koji vas može pratiti danima. Umjerenost je ključ svega, stoga ako niste u stanju ponoviti jučerašnji trening znači da ste pretjerali.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije