Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bicikliranje

Savjeti stručnjaka: Pripremite bicikl za vožnju

bicikliranje (1)
Foto: Ciklo-centar
1/5
11.04.2013.
u 07:45

Ako želite da vam bicikl pripreme profesionalci ili ako primijetite neki značajniji problem na njemu, dobro je znati da je cijena osnovnog servisa 160 kuna.

Pravo je vrijeme da izvadite svoje bicikle iz spremišta i pripremite ih za proljetne avanture. Većina osnovnih priprema nije teška i zahtjeva malo vremena i alata. Za sve veće zahvate tu je biciklistički servis, poput onog u zagrebačkom Ciklo-centru u ulici Jurja Ves, u kojem su nam djelatnici detaljno objasnili kako pripremiti bicikl.

1. Okvir

Očistite svoj bicikl uz pomoć malo vode, spužve, krpe i blagog deterdženta. Ovo je još važnije ako ste vozili bicikl i tijekom zimskih mjeseci jer sol i velike količine vode nisu milostive prema vašem okviru i komponentama. Nemojte koristiti "miniwash" ili slična sredstva za čišćenje jer zbog previsokog vodenog tlaka koji generiraju mogu naštetiti vašem biciklu. Prilikom čišćenja pregledajte okvir zbog možebitnih oštećenja i pukotina. Ogrebotine, iako možda ružne, nisu opasne. Malene količine hrđe odstranite uz pomoć WD-40 koji prethodno nanesite na krpu ili grubu stranu spužvice i njime izribajte označena mjesta. U slučaju da primijetite veće pukotine ili udubljenja, preporučuje se da odnesete bicikl na servis.

2. Kotači i gume

Napumpajte gume na preporučeni pritisak te pregledajte vanjske gume zbog možebitnih većih pukotina i rezova. Mali rezovi od komadića stakla i kamenčića nisu značajni i ne zahtijevaju promjenu vanjskih guma. Tek u slučaju značajnijih znakova potrošenosti – promijenite ih. Svaki servis će vam promijeniti gume, ali možete ih promijeniti i sami uz pomoć polugica za skidanje guma i podne pumpe. U slučaju obručnih kočnica, očistite kočionu površinu na obruču uz pomoć malo alkohola i čiste krpe ili posebnog sredstva za čišćenje kočionih površina. Zavrtite kotače i provjerite jesu li centrirani. Također provjerite vrte li se kotači glatko ili možda ima "lufta" u glavi kotača.

3. Kočnice

Ispravno funkcioniranje kočionog sustava iznimno je važno za sigurnost vožnje. Bez ispravnih kočnica poduzimate nepotreban rizik. Provjerite potrošenost "pakni" i u slučaju potrošenosti – zamijenite ih. U slučaju obručnih kočnica budite sigurni da pakne "sjedaju" na obruč, a ne na gumu ili žbice. Ako primijetite nejednaku potrošenost "pakni", to znači da ih samo treba ponovo namjestiti. Također provjerite stanje sajli i bužira te ih po potrebi zamijenite.

4. Pogonski mehanizam

Očistite lanac, lančanike i mjenjače i provjerite njihovu potrošenost ili možebitna oštećenja. Lanac lagano nauljite i redovno održavajte tijekom cijele godine. Kapnite malo lubrikanta na pivotalne točke na mjenjačima. Kao i kod kočnica, provjerite stanje sajli i bužira te ih po potrebi zamijenite. Naposljetku, provjerite rade li mjenjači glatko i precizno. Ako primijetite da stvari ne funkcioniraju glatko, najbolje zakažite termin kod servisa koji će prilagoditi mjenjače na vašem biciklu.

5. Kontakte točke

Za kraj izvadite "sic-štangu" iz okvira i lagano je podmažite koristeći ulje ili vodootpornu mast. Iznenadit ćete se koliko će vaš bicikl manje škripati nakon toga. Stegnite sjedalo i provjerite volan, lulu volana i ručice kočnica i mjenjača. Budite sigurni da je sve lijepo stegnuto i da se volan slobodno okreće. Za konačnu provjeru podignite prednji kotač bicikla i bacite ga na zemlju. Ako čujete sumnjivo zveketanje ili osjetite "luft" u nekom dijelu bicikla, dodatno provjerite zategnutost svih dostupnih dijelova.

6. Šarafi i matice

Zategnite sve šarafe. Ne zaboravite na šarafe od prtljažnika, blatobrana, nosača bidona…

7. Alati i rezervna zračnica

Pobrinite se da uvijek sa sobom imate rezervnu zračnicu ili set za krpanje, osnovni set alata i priručnu mini pumpu.

S tako izvršenim pripremama spremni ste za duge i zabavne vožnje. Ako ipak želite da vam bicikl pripreme profesionalci ili ako primijetite neki značajniji problem na biciklu, dobro je znati da je cijena osnovnog servisa 160 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije