Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Sami biramo hoćemo li podleći stresu

28. svibnja 2008. u 18:52 12 prikaza
stres-txt.jpg
Foto: import

Vjerojatno vam se razina stresa povećava kao se povećava period od posljednjeg dužeg odmora. Tolerancija se smanjuje, a pritisci su veći. Mi vrijedno radimo na tome da pomognemo managementu oblikovati radnu okolinu koja će producirati primjerene razine stresa za zaposlenike, ali radi se o procesu koji traje, i u učenju i u implementaciji.

Dok se to ne ostvari, u velikoj si mjeri možemo pomoći i sami. Naime, većinu stresa sami izazivamo načinom kako interpretiramo ono što se događa i kako na to odlučimo reagirati. Iako postoje situacije u kojima će praktički svatko osjetiti visoku razinu uznemirenosti, svi smo svjedoci kako u nekim okolnostima netko ostane mrtav-hladan dok se netko drugi potpuno izbezumi. Razlog je u tome što situacije ne izaziva stres, izaziva ga naša percepcija i interpretacija, a u tome smo bitno različiti.

Dok smo toga djelomično i svjesni, ono čega nismo svjesni je da svoju interpretaciju, a naročito reakciju u velikoj mjeri biramo sami. Zbog toga vam donosimo još jednu listu drukčijih reakcija na potencijalno stresne situacije koja vam može pomoći uvidjeti da (gotovo) uvijek postoji izbor.

- Shvatite i prihvatite osnovnu istinu da svatko od nas ima slobodu da odabere kako će reagirati na stresne događaje. Uvježbajte se da postanete svjesniji i da se osjećate odgovorni za te odluke.
- Doručkujte svaki dan, pijte manje kave i kofeina, počnite jesti zdravu hranu i manje porcije ako imate višak kilograma.
- Organizirajte posao da bude gotov prije krajnjeg roka. Posložite obaveze tako da se prvo pozabavite prioritetnim zadacima i onima koji će dovesti do toga da se problem drugi put uopće ne pojavi.

- Provjeravajte pozive i e-mailove u određena vremena tijekom dana
- Popustite s perfekcionizmom. Vrlo je malo stvari koje zaista moraju biti učinjene savršeno.
- Iskoristite sav odmor koji imate na raspolaganju. Te dane rezervirajte u kalendaru što dalje je moguće.
- Nemojte pokušavati raditi dvije ili tri stvari istovremeno. Kronični multitasking iscrpljuje i uzrokuje pogreške.
- Neka se tajnica javi kada ste jako zaposleni i smetaju vam obaveze. Kao što je netko rekao: „Samo zato što vam je netko dobacio lopticu ne znači da je trebate uhvatiti.

- Ako ste uznemireni ili ljuti, progovorite na diplomatski način čim prije. Ako budete stalno gutali, frustracije će se pojačati i povećavati vašu razinu stresa do trenutka kad ćete neprimjereno reagirati.
- Ne oklijevajte pitate kolege da vam pomognu kad grcate od posla. Ljudi u pravilu vole pomoći, čak više nego da se njima pomaže.
- Napravite pauze s vremena na vrijeme da biste si razbistrili misli i opustite se par minuta s vremena na vrijeme. Izađite na svjež zrak ako možete.

- Ručajte van ureda kad god možete ili samo izađite na šetnju u vrijeme pauze za ručak.
- Više posla prepuštajte drugima.
- Uspostavite neki jutarnji ritual – meditaciju ili čitanje – to može odrediti ton čitavom danu.
- Zaustavite popunjavanje kalendara prije nego se potpuno popuni kako bi bili sigurni da ćete imati dovoljno vremena između sastanaka ili za rad na bitno dugoročnom projektu.
- Ubacite u raspored dvodnevni brejk od onoga što morate kako biste radili nešto što vas oporavlja i ispunjava, i to ne samo vikendom.

- Vježbajte svaki dan, barem u određenoj mjeri.
- Ne bojte se upitati za fleksibilno radno vrijeme, skraćeno radno vrijeme, rad od kuće ili bilo što što vam može pomoći da vam život bude jednostavniji.
- Tražite izvore zadovoljstva i izvan svog posla – potražite hobi, provedite više vremena s obitelji ili prijateljima, putujte češće, počastite se masažom, odite na besciljnu vožnju
- Ako ste na pogrešnom poslu i radite za šefa koji vam podiže razinu stresa, počnite već danas oblikovati plan da promijenite svoju situaciju.
- Naspavajte se.

Ne morate sve ovo primijeniti od jednom. Neke stvari vam se mogu činiti nerealne, neke zaista i jesu, ali svi znate ljude koji čine mnogo toga od navedenog. Iako nam se čini da to mogu zbog okolnosti u kojima rade ili zbog toga što su takve osobe, vrlo često je stvar u tome da oni čine drukčije izbore, a sve ostalo je posljedica toga. Odgovornost za vaše izbore je samo vaša!

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga