Naslovnica Lifestyle

Sada imate izliku: Znanstvenici potvrdili - zbog vrućine ste jako nervozni!

Nekoliko eksperimenata je pokazalo kako vrućina stvarno mijenja ponašanje i emocije. Što je toplije, to je ljudima teže sudjelovati u zadacima
24. srpnja 2019. u 06:54 2 komentara 1112 prikaza
Foto: Shutterstock

Dvije znanstvenice Liuba Y. Belkin i Maryam Kouchaki napravile su tri eksperimenta kako bi pokazale na koji način vrućina utječe na ljudske emocije i ponašanje, piše Reader's Digest.

Korisni savjeti Pasja vrućina! Evo kako zaštititi ljubimce od visokih temperatura koje su stigle u Hrvatsku

Razmatrale su podatke iz istraživanja u Rusiji iz 2010. godine gdje su tajni kupci proučavali kako se ponašaju prodavači u trgovinama kofera u kojima je klima bila ugašena. Podaci su pokazali da su prodavači bili manje uslužni kada klima nije radila. U 59 posto slučajeva nisu upitali kupce trebaju li pomoć, nisu im predlagali proizvode i nisu ih slušali.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

U drugom eksperimentu 160 sudionika je rješavalo online kviz. Prije početka polovica ispitanika zamoljena je da zamisle da se nalaze u vrućim uvjetima, onda su svi odgovarali na nekoliko pitanja vezanih uz njihove osjećaje i tek onda riješili kviz. Potom su ponovno zamoljeni da riješe kratki test o njihovom iskustvu. Mnogo njih je to napravilo, ali oni koji su zamoljeni da razmišljaju o vrućini nisu bili spremni na ispunjavanje ankete. Također, izjasnili su se da nisu sretni i da su umorni.

Posljednji eksperiment uključivao je studente. Svaki student upitan je 100 pitanja. Jedni su sjedili u toplijoj sobi u kojoj je bilo preko 26 stupnjeva, a drugi su bili u klimatiziranoj sobi. Oni studenti koji su sjedili u toplijoj sobi odgovorili su na puno manje pitanja, dok su oni koji su sjedili u klimatiziranom prostoru bez problema riješili kviz.

"Cilj našeg istraživanja bio je pokazati kako temperatura utječe na ponašanje ljudi. Ljudi koji su bili u neugodnim uvjetima su manje i pomagali", rekle su znanstvenice.

voda, piti vodu oprez! Stalno ste žedni? Osim vrućina, ovo mogu biti razlozi za to
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • Vrac666:

    Onda sve žene koje znam konstantno žive u vručini

  • Manu@:

    Najjači su ovi znanstvenici koji konstatiraju ono sto je oduvijek poznato. Čini mi se da je 90% takvih.