Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisni savjeti

Pasja vrućina! Evo kako zaštititi ljubimce od visokih temperatura koje su stigle u Hrvatsku

Goran Kovacic/pixsell
22.07.2019.
u 14:47

Pristup vodi i ne izlaganje suncu u određenom periodu samo su neki od savjeta kojih se valja pridržavati

Česti su slučajevi ostavljanja životinja u automobilima pri čemu se ugrožava njihovo zdravlje i život. Sve životinje su u opasnosti kod vrućina, čak i one najzdravije i važno je pripaziti i poduzeti određene mjere kako bi bile sigurne.

Pristup vodi

Foto: Shutterstock

Životinje bi uvijek trebale imati pristup čistoj vodi. Životinje brzo dehidriraju i voda im je nužna, pogotovo u toplijim danima kada piju više vode nego inače. Osim vode, važno je da imaju pristup hladu, a za velikih vrućina najbolje ih je držati unutra.

Pažljivo sa šetnjom

Baš kao što je za ljude opasno izlagati se suncu u određeno doba dana, isto vrijedi i za životinje. treba izbjegavati vrijeme u danu kada je najtoplije, ali i smanjiti vrijeme šetnje. Psi i mačke se ne hlade znojenjem kao ljudi, već se u manjim količinama znoje kroz šape. Uz to, hodanje po užarenom asfaltu može izazvati opekline na šapama životinja.

Ne ostavljanje životinja u automobilu

Foto: Shutterstock

Mnogi ostavljaju pse i druge životinje na kratko vrijeme u automobilima, ali to nikako nije pametna ideja. Već nakon 10 minuta, ako je vani 30 stupnjeva, temperatura u automobilu može porasti na 40 stupnjeva. Što dulje životinja ostaje u automobilu, to je temperatura veća, a životinja je u većoj opasnosti od toplinskog udara.

Šišanje životinja

Uređivanje i skraćivanje dlake životinjama može im pomoći u borbi s vrućinama. Važno je da se ne odreže previše dlake i nikad se ne smije odrezati sve do kože, kako bi se i dalje mogli braniti od sunca. Najbolje je uređivanje dlake prepustiti rukama profesionalaca. 

Pogledajte kako se odijenuti na visokim temperaturama:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije