Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koristite domaći limun

Sad je vrijeme da napravite lemon curd – predivnu kremu citrusnog okusa

Nina Mrvica
18.01.2023.
u 07:00

Lemon curd je predivan, nježno kremasti namaz od limuna. Potječe iz Engleske gdje se krajem 19. i početkom 20. stoljeća tradicionalno služio uz popodnevni čaj. Riječ curd nema prijevod u hrvatskom jeziku. Nije marmelada, nije ni puding, nego je svilenkasta krema citrusnog okusa. Lemon curd možete namazati na kruh (obični ili bilo koju vrstu slatkog), puniti muffine, kroasane, pite, palačinke...

Osnova curda su jaja, šećer, limun i maslac. Limun možete zamijeniti bilo kojim citrusom i dobit ćete jednako ukusnu kremu. Gastroblogerica Nina Mrvica uvijek ga radi s limunima i narančama jer njih nabavlja domaće. Kada radi curd s narančama, smanji količinu šećera u kremi jer su slađa vrsta citrusa od limuna. Za izradu curda Nina toplo preporučuje korištenje domaćih, provjerenih citrusa. Naribana korica je važan dio recepta i daje posebnu aromu kremi. Ako nemate domaće citruse, tada vam savjetujemo da koricu zamijenite limun šećerom. Ovo je najbolji recept za curd koji ćete ikada dobiti, kaže Nina koja ga već dugo koristi u pripremi svojih božanstvenih slastica. 

Foto: Nina Mrvica

Lemon curd (krema od limuna)

Sastojci:

  • 4 jaja L veličine
  • 200 g šećera
  • 120 ml svježeg soka od limuna (jedan do dva limuna)
  • korica jednog cijelog limuna
  • 90 g maslaca na kockice

Priprema:

Jaja i šećer stavite u srednje veliki lonac. Pjanjačom ih kratko izradite. Dodajte sok i koricu limuna te kockice maslaca. Na srednje jakoj vatri kuhajte curd dok ne postignete željenu gustoću. To ćete najbolje provjeriti ako malo curda stavite na žlicu. Po sredini pređite prstom, ako se curd ne poveže, već je crta i dalje vidljiva, dovoljno je gust. Curd prebacite u sterilizirane staklenke i ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi kako bi se ohladio. Ohlađeni curd držite u hladnjaku i potrošite unutar 14 dana.

Foto: Nina Mrvica

Savjet više:

  • Ako vam jaja koaguliraju, odnosno stvore se grudice u smjesi, tada je dovoljno da kremu procijedite kroz sito.
  • Količinu soka i korice limuna možete prilagoditi po želji. Ako želite laganiju varijantu curda, krenite s jednim limunom.
  • Kada ribate koricu limuna, pazite da ne ribate i bijeli dio ispod same korice jer je gorak pa bi krema mogla poprimiti neželjeni okus.
  • Staklenke možete sterilizirati uranjanjem u vrelu vodu na 15 minuta ili stavljanjem u pećnicu ugrijanu na 115 stupnjeva također 15 minuta. Pećnicu ugasite kada staklenke stavite u nju. Staklenke je prije sterilizacije potrebno temeljito oprati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije