Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bacite se na posao

Još ga stignete napraviti! Kolač s neodoljivom aromom naranče i najljepšom blagdanskom dekoracijom

Ana Zelić
24.12.2022.
u 06:25

Ova ljepota neće dugo potrajati na stolu jer će ga gosti razgrabiti u trenu, ali u trenutku kad ga iznesete pripremite se na uzdahe divljenja jer ovaj jednostavan, ali vrlo efektan blagdanski kolač uvijek izaziva istu reakciju.

Kolač je najmekši i najukusniji kad se čuva i jede na sobnoj temperaturi. Ako ga ipak budete držali u hladnjaku, neka bude omotan prozirnom folijom, a pola sata prije konzumiranja izvadite ga vani, savjetuje gastroblogerica Ana Zelić na svom blogu.

Foto: Ana Zelić

Kolač s narančom i kremom od bijele čokolade

Sastojci za biskvit:

5 jaja (L)

450 g glatkog brašna

250 g smeđeg šećera

150 g bijelog šećera

250 g kiselog vrhnja

125 g svježe iscijeđenog soka od naranče

140 g maslaca

115 g suncokretovog ulja

2 + ½ žličice mljevenog cimeta

½ žličice mljevenog kardamoma

¼ žličice mljevenog klinčića

3 + ½ žličice praška za pecivo (18 grama)

¾ žličice soli

1 + ½ žličice ekstrakta vanilije

*svi sastojci moraju biti sobne temperature

Krema od bijele čokolade i krem sira:

375 g krem sira

220 g talijanskog mascarpone sira

40 g šećera u prahu

290 g kvalitetne bijele čokolade, rastopljene

1 žličica ekstrakta vanilije

korica jedne naranče

Foto: Ana Zelić

Priprema:

Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160 ˚C, odnosno 175 ˚C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Namastite i obložite papirom za pečenje pleh veličine 23x32 cm. U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, šećere, prašak za pecivo, sol, cimet, kardamom i klinčić. Dodajte maslac pa ručnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu poput pijeska. Dodajte ulje, kiselo vrhnje, sok od naranče i jaja pa izmiksajte samo dok se sve ne sjedini. Na kraju silikonskom špatulom umiješajte ekstrakt vanilije. Biskvit prelijte u pripremljeni pleh, poravnajte pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. Kad je gotov, ostavite ga da se hladi u plehu 15tak min pa ga prebacite na rešetku da se ohladi do kraja.

Bijelu čokoladu rastopite na pari pa pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. U srednje velikoj zdjeli, koristeći ručni ili samostojeći mikser, izradite zajedno krem sir, mascarpone i koricu naranče. Dodajte šećer u prahu koji ste prije toga prosijali te na kraju dodajte i ohlađenu rastopljenu bijelu čokoladu. Miksajte dok se sjedini. Ohlađeni kolač premažite kremom i ukrasite po želji.

Foto: Ana Zelić

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije