Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne možete joj odoljeti

Imamo recept za čokoladnu babku – odvažite se na pripremu ovog prekrasnog kolača koji oduzima dah!

Bake Me by Nina
23.12.2022.
u 05:00

Babka je predivno, mekano tijesto koje se radi s jajima i maslacem. Možete je nadjenuti s orašastim plodovima, voćem, džemovima ili kombinacijom svega što volite. Babka će vam ostati svježa nekoliko dana te je možete poslužiti uz kavu, čaj ili večernje druženje s prijateljima.

Babka potječe iz Poljske, ali je poznata diljem svijeta. Obožavatelji serije Seinfeld pamte kultnu epizodu ” The Dinner Party” u kojoj se Jerry i Elaine bore za zadnju čokoladnu babku u pekarnici i, naravno, ostaju bez nje! Zahvaljujući gastroblogerici Nini Mrvici vi nećete ostati bez savršene čokoladne babke jer ovaj recept je najbolji od svih koje smo isprobali!

Foto: Bake Me by Nina

Čokoladna babka

Za tijesto:

650 g glatkog brašna

10 g suhog kvasca ili 30 g svježeg

180 g  mlakog mlijeka

130 g šećera

2 jaja L veličine

prstohvat soli

150 g maslaca sobne temperature

Dodatno:

100 g maslaca sobne temperature (neka bude izrazito mekan)

250 g čokolade sa 65% kakaa

Priprema:

U posudu stavite kvasac, ako koristite svježi razmrvite ga, dodajte mu 65 g glatkog brašna, 120 g mlakog mlijeka i dvije žlice šećera. Sve promiješajte, posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom pola sata. Nakon što se kvas digao prebacite ga u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Dodajte mu prethodno razmućena jaja, preostalo mlijeko (60 g mlijeka) te preostali šećer (dvije žlice ste iskoristili za kvas te vam treba ostati oko 100 g šećera). Smjesi dodajte prstohvat soli i preostalo brašno (585 g) te nastavkom za tijesto krenite izrađivati tijesto. Maslac sobne temperature podijelite na nekoliko komadića (4 – 6 komada). Kada se tijesto povezalo dodajte komadić maslaca. Nastavite mijesiti sve dok se maslac ne spoji s tijestom, sada dodajte drugi komadić maslaca i ponovo ga umijesite u tijesto. Ponovite dok sav maslac ne umijesite i tijesto ne bude sjajno i glatko. Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom 1,5 sat.

Oblikovanje i pečenje:

Čokoladu rastopite na pari i stavite po strani. Tijesto premijesite pa ga na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljajte na približne dimenzije 65 x 35 milimetara, odnosno da vam bude debelo 3-5 milimetara. Tijesto premažite maslacem pa preko stavite rastopljenu čokoladu. Pomoću špatule razmažite čokoladu preko cijelog tijesta. Tijesto zarolajte tako da rolate dužu stranicu tijesta. Zarolano tijesto možete prebaciti u hladnjak na pola sata kako bi lakše rukovali s njim kasnije. Ako vam je tijesto dovoljno čvrsto i smatrate da se čokolada stisla, ovaj korak možete preskočiti. Zarolano tijesto sada uzdužno prepolovite koristeći oštar nož. Tijesto stavite u oblik slova X pa mu gornje vrhove ispletite. Rubove stisnite kako se babka ne bi odvojila. Isto ponovite s donjim vrhovima slova X, ispletite pa rubove stisnite prstima. Pripremite kalup za kruh približnih dimenzija 28 x 12 cm, može biti i malo veći. Kalup obložite papirom za pečenje. Zarolanu babku spremite u kalup, trebat ćete je malo stisnuti. Babku pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite još 45 minuta do 1 sat na toplom. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, babku pecite 40-45 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu rumenu boju. Babku ohladite u kalupu prije rezanja.

Savjeti:

Babku možete puniti orašastim plodovima, možete kombinirati čokoladu i orašaste plodove ili voće, džemove i sl. Babku možete napraviti u obliku vijenca. Ako nemate kalup za kruh tada je pecite na limu za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.

Foto: Bake Me by Nina

Foto: Bake Me by Nina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije