Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put u Hrvatskoj

Rizičnom pacijentu stent ugrađen uz najprecizniji 3D prikaz arterije

KBC Zagreb,Davor Miličić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
16.03.2015.
u 18:00

Liječnici su na ekranu gledali 200 slika pacijentove krvne žile u sekundi, a razlučivost je bila desetak puta veća od uobičajene

Snimanje 200 slika krvne žile u jednoj sekundi uz 3D rekonstrukciju razlučivosti desetak puta veće od uobičajene bilo je dostupno dr. sc. Jošku Bulumu pri ugradnji stenta na zagrebačkom Rebru zahvaljujući primjeni nove metode snimanja OTC koja je u subotu prvi put korištena u Hrvatskoj.

Tomu su svjedočili kardiolozi iz niza zagrebačkih bolnica koji su pratili zahvat, a mogli su čuti i vidjeti kako se uz OTC može iznimno precizno planirati ugradnja stenta, procijeniti uzrok suženja arterije i vidjeti od čega se ona sastoji, na taj način spriječiti začepljenje nekog njezina dijela te – spriječiti infarkt. Zahvat je izveden na bolesniku koji ima vrlo složeno suženje glavne lijeve koronarne arterije što je iziskivalo postavljanje posebne vrste stenta i individualiziran pristup liječenju jer je zahvat rizičan i zahtijeva iznimnu preciznost.

Individualno liječenje

– Ako, primjerice, stent nije obuhvatio cijelo bolesno područje, a riječ je o milimetarskim dijelovima, može doći do vrlo teških komplikacija. OTC metoda savršena je metoda oslikavanja, precizno prikazuje krvnu žilu, njezinu unutrašnjost, stijenke, a radi tako da se kateter postavi u krvnu žilu i spoji na uređaj na kojem se aktivira slika te se dobije prikaz na ekranu – objasnio je akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb na kojoj je, osim zbog okupljenih liječnika koji su pratili ovaj zahvat, jučer bilo izuzetno "prometno" i zbog drugih operacija.

Naime, kao dio Programa plus, odnosno akcije skraćivanja lista čekanja, u Klinici se radilo i u ultrazvučnom laboratoriju, ali i u dvorani za ugradnju elektrostimulatora. Bila je to prva subota u kojoj su se dodatno ugrađivali pacemakeri.

– Dok smo morali poslovati unutar striktnih limita, bili smo prisiljeni stvarati liste čekanja za sve pa tako i za ugradnju kardioverter defibrilatora jer jednostavno nismo mogli kršiti fiskalnu odgovornost. Izlaskom HZZO-a iz riznice i novim modelom fleksibilniji smo i možemo više raditi. Trenutačno je u sali pacijent kojem ugrađuju defibrilator zahvaljujući izmjeni načina funkcioniranja bolnica – komentira akademik Miličić ističući da će opisani zahvat listu čekanja od godinu dana eliminirati za mjesec dana.

Uspješna reanimacija

Velika je to vijest za mnoge pacijente koji su zapravo životno ugroženi zbog maligne aritmije srca i kojima prijeti nagla srčana smrt. Upravo se to dogodilo jučer jednom pacijentu na ovoj Klinici koji je uspješno reanimiran te potom operiran. Dio je to novosti u ovoj vrlo zaposlenoj Klinici u kojoj je u posljednja dva tjedna napravljena transplantacija srca, ugrađena mehanička pumpa za srce te gdje je u tijeku niz međunarodnih studija među kojima i ona o liječenju opasnog kolesterola protutijelima.

>>Rizičnom pacijentu stent ugrađen uz najprecizniji 3D prikaz arterije 

>>Prof. Davor Miličić: Na Rebru nema liste čekanja za ugradnju stenta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije