Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite na njih!

Riješite ih se na vrijeme: Ovih 8 iznenađujućih stvari u dvorištu privlače miševe u vaš dom

shutterstock
04.08.2023.
u 10:30

Dvorište može poslužiti kao utočište za štetočine, posebno miševe, koji onda mogu lako pronaći put do vašeg doma.

Bilo da radite zabavu na otvorenom, opuštate se na terasi uz knjigu ili radite u svom vrtu, vaše dvorište može poslužiti kao osobna oaza - i vjerojatno biste željeli da tako i ostane. Nažalost, taj prostor također može poslužiti kao utočište za štetočine, posebno miševe, koji onda mogu lako pronaći put do vašeg doma. Niste sigurni što bi moglo dovesti ova stvorenja? Iz Best Lifea su konzultirali stručnjake za štetočine kako bi saznali koje stvari u vašem dvorištu mogu privući miševe u vaš dom.

1. Hranilice za ptice: Ako u svom domu imate hranilicu za ptice, ona možda privlači više od crvendaća i šojki. Megan Cavanaugh, stručnjakinja za suzbijanje štetočina i suvlasnica Done Right Pest Solutions, rekla je da one također privlače glodavce. Orašasti plodovi i sjemenke su omiljena hrana miševa, rekla je: 'Miševi, kao i sve životinje, uvijek traže izvore hrane. Ako imate izvor hrane u svom domu ili oko njega, on će ih privući'. Budući da ptice koje ove hranilice privlače nemaju tendenciju loviti miševe, izvor hrane postaje sigurna i laka postaja za miševe da zgrabe besplatan obrok. Stoga bi sve hranilice za ptice trebale biti postavljene 8 metara od kuća.

GALERIJA: Jednostavni trikovi s kojima ćete se riješiti mrava iz svog doma

1/7

2. Kompost: Kompostiranje je izvrstan način za proizvodnju organskog gnojiva kod kuće, a istovremeno čuvanje otpada izvan odlagališta. Ali, ta kompostna hrpa također može privući miševe. Prvo, pruža sklonište. Drugo, služi kao izvor hrane. Kako biste smanjili šanse privlačenja miševa na hrpu, uložite u čvrstu plastičnu posudu za kompost koja podiže vaš kompost s tla i zatvara ga u komoru u koju glodavci ne mogu ući. Osim toga, ova će metoda brže dovesti vaš kompost do faze bogatog gnojivom. I opet, držite područja za kompostiranje na sigurnoj udaljenosti od svog doma.

3. Nered: 'Sveobuhvatna tema u borbi protiv invazije glodavaca je smanjenje prekomjerne vegetacije, česte košnje, upravljanja korovom i smanjivanja rasta oko 'ekotonskih' područja - područja gdje završava uređeni travnjak i počinje šumovito područje', kaže Jim McHale, predsjednik JP McHale Pest Management. Miševi posebno gravitiraju krhotinama poput grančica i lišća kako bi potražili utočište od grabežljivaca. Riješiti se svega viška i potražiti će zaklon negdje drugdje. Ako se miševi nastane vani, to ne znači uvijek da će se preseliti unutra, ali svakako povećava šanse.

VEZANI ČLANCI: 

4. Hrana za kućne ljubimce: Meg Pearson, voditeljica obuke u Trutech Wildlife Service, objašnjava da su miševi tragači za hranom i da će tražiti priliku da se hrane gdje god stignu. Nije im nužno važno što jedu, a hrana za kućne ljubimce dobra im je opcija. Ovo slijedi istu logiku kao i hranilica za ptice: hrana koju ste namijenili drugim životinjama izvrstan je zalogaj za gladne miševe. McHale savjetuje čuvanje hrane za kućne ljubimce u zatvorenim plastičnim posudama. Ovo je osobito važno ako je držite u garaži ili podrumu, mjestima gdje se miševi skrivaju.

5. Otvorene kante za smeće: Baš kao što miševi mogu pronaći hranu u hrpama komposta ili hranilicama za ptice, mogu je pronaći i u nezatvorenim kantama za smeće. Sve takve kante zamijenite onima koje imaju poklopce za zaključavanje. Osim što morate provjeriti je li sve smeće zatvoreno, McHale predlaže da kante držite u zatvorenoj garaži kao dodatnu mjeru opreza.

6. Nezabrtvljene pukotine i rupe: Nakon što ste pregledali predmete u svom dvorištu, provjerite ima li izvan kuće vanjskih pukotina ili rupa kroz koje glodavci mogu ući. Miševi se mogu provući kroz rupe male od nekoliko centimetara, kaže Pearson. Spriječite ih brtvljenjem svih mogućih ulaznih točaka - uključujući ventilacijske otvore, prozore ili dimnjake - žičanom mrežom ili brtvljenjem. 'Budući da miševi imaju snažne zube i jako su motivirani dostupnom hranom i toplim skloništem, oni također mogu lako napraviti rupe ili povećati postojeće kako bi ušli unutra', kaže Pearson. Ona dodaje da se mogu penjati po teksturiranim vertikalnim površinama, kao i skočiti s pola metra od tla.

VEZANI ČLANCI: 

7. Građa: Ako nešto gradite ili renovirate, možda nesvjesno privlačite miševe, pogotovo jer oni obično žive u prljavštini. 'Nova gradnja uzrokuje kopanje po zemlji što često rezultira miševima koji napuštaju svoj prijašnji dom i umjesto toga traže novi dom kao što je vaša kuća ili okolna područja', kaže Sebastian Jania, vlasnik tvrtke Ontario Property Buyers.

8. Stajaća voda: Poput komaraca, miševe privlači stajaća voda i uživaju u tamnim, vlažnim prostorima. Prekomjerna vlaga uzrokovana olujom, crijevom koje pušta ili fontanom, mogla bi izvući još više ovih glodavaca. Ako u dvorištu nema dovoljno vode, miševi će vjerojatno sljedeći put ući u vaš dom. 'Iz tog razloga, ako namjeravate ostaviti praznu kuću, važno je da voda bude isključena – to uključuje i šupu ili garažu. Osigurajte da im je dovod vode isključen ako ćete biti odsutni neko vrijeme.

Nemojte im ju davati: Ove ljudske namirnice opasne su za kućne ljubimce!

 

Komentara 1

PO
poluprovokator
11:09 04.08.2023.

Mačka to sve rješi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije