Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadivljujuće studije

'Reci mi kakve su ti boje oči, a ja ću ti reći sve što trebaš znati o sebi'

boja očiju
Foto: Shutterstock
1/2
10.06.2014.
u 12:55

Jedna jedina osoba koja se prije 6000 do 10 tisuća godina rodila s plavim očima "kriva" je za sve plavooke osobe danas. Mi smo svi prije imali smeđe oči, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Kopenhagen.

Uvriježeno je mišljenje da boju očiju određuju dva gena, no znanstvenici kažu da je to glupost.

Kakve će nam boje biti oči ovisi o kombinaciji čak 12 do 13 gena, a osim što utječu na boju očiju, ti geni imaju i druge uloge. Ne kaže se bez razloga da su oči ogledalo duše, ali u doslovnom smislu one su i ogledalo zdravlja, navika, mogućnosti.

Što se sve može pročitati iz boje očiju?

Prema posljednjem istraživanju, bjelkinje svijetlih očiju (plavih ili zelenih) bolje toleriraju bol od osoba tamnijih očiju. Studija je provedena na Sveučilištu Pittsburgh nad 58 trudnica, a utvrdila je da su osobe svjetlijih očiju bolje podnosile porođajne tegobe te su tijekom porođaja osjetile manje boli.

Također, one su nakon poroda osjetile manje tjeskobe, imale su manju stopu postporođajne depresije i manje negativnih misli, prenosi Daily Mail.

Dr. Jari Louhelainen, profesor molekularne biologije sa Sveučilišta John Moores koji inače proučava kako geni utječu na boju očiju i pomaže forenzičarima identificirati žrtve ubojstava i nesreća na temelju ostataka lubanje, kaže kako se boja očiju može predvidjeti sa sigurnošću od 70 do 90 posto.

Objašnjava i kako boja utječe na detekciju rizika različitih zdravstvenih oboljenja.

– Geni koji stoje iza boje očiju usmjereni su na "multitasking" i uz to što određuju boju očiju, ključni su i za neke druge stvari u našem organizmu. Npr. gen NCX-4, koji se povezuje s tamnijim očima, kontrolira i niz proteina, od kojih je jedan nedavno povezan s boli, tvrdi dr. Louhelainen.

Foto: screenshot/facebook

I drugi geni koji se povezuju s melaninom, pigmentom zbog kojih su oči tamnije boje, povezani su s boli.

Nasljedni Dubin-Johnson sindrom koji uzrokuje smeđi pigment u stanicama jetre povezan je s većom razinom melanina. Simptomi sindroma uključuju bol i zamor.

Melanin također osobe smeđih očiju čini više podložnima na alkohol.

Istraživanje sveučilišta Georgia iz Atlante, u kojem je ispitano više od 12 tisuća ljudi, otkrilo je da su osobe svjetlijih očiju konzumirale mnogo više alkohola od onih s tamnijim očima. Razlog zašto smeđooke osobe piju manje alkohola i zašto su rjeđe alkoholičari pronašli su u činjenici da je njima potrebno manje da bi se napili.

Melanin, osim što utječe na to koliko će oči biti tamne, izolator je u električnim vezama između stanica mozga. S više melanina u mozgu, on će raditi učinkovitije, detaljnije i brže.

Brzina se posebno očituje u činjenici da osobe smeđih očiju puno bolje i brže reagiraju od plavookih osoba, npr. kada je riječ o bacanju frizbija, tenisu i sl., navodi se u publikaciji Perceptual and Motor Skills.

Slično je pokazalo i istraživanje psihologa Anthonyja Fallonea sa sveučilišta Edinburgh iz 1991. godine nad 100 volontera. Studija je pokazala da su studenti tamnih očiju pokazali znatno bolje rezultate na testovima inteligencije koji su bili vremenski ograničeni. I dok su osobe tamnih očiju brže reagirale i bolje rješavale testove, plavooke osobe pokazale su se boljima u strateškom razmišljanju pa su njihovi sportovi golf, cross-trčanje ili, primjerice, učenje za ispite.

– Jedna jedina osoba koja se prije 6000 do 10 tisuća godina rodila s plavim očima "kriva" je za sve plavooke osobe danas. Mi smo svi prije imali smeđe oči, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Kopenhagen.

Plave oči, smatraju, pojavile su se sasvim slučajno, a jedna od teorija tvrdi da su hladna klima i tmurno nebo pomogli njihovu širenju. Manjak melanina utjecao je i na to da je koža osoba iz sjevernih krajeva svjetlija, jer takva bolje može stvoriti vitamin D kojeg u tim krajevima nedostaje jer nema previše sunčeva svjetla.

Plave oči filtriraju manje svjetla zbog čega osobe plavih očiju bolje vide kada je sunce slabije. Osobe plavih očiju imaju i veći rizik da će oboljeti od dijabetesa tipa 1. Potvrdila je to studija provedena u Italiji 2011. godine, a s tim se povezuju tri gena. Također, plave oči povezuju se i s problemima sa sluhom. Pigment melanina može pomoći živcima da zaštite mozak od štete izazvane bukom.

Boja očiju nosi i teret osobnosti

Istraživanje iz 1977. godine objavljeno u publikaciji Journal of Social Psychology zabilježilo je da osobe plavih očiju odaju mnogo manje o sebi u razgovoru sa psihoterapeutom ili drugim savjetnikom. Njemački su pak psiholozi 2006. godine utvrdili da djeca plavih očiju imaju manje inhibicija u ponašanju od djece tamnih očiju. Godine 2010. u Češkoj je objavljeno istraživanje koje je otkrilo da su muškarci smeđih očiju dominantniji od onih plavih očiju.

>>Kroz dvije godine bit će moguće da dijete ima - 3 biološka roditelja

>>Pričate viceve o plavušama? Boja kose nema nikakve veze s inteligencijom

Komentara 1

LI
liliZG
13:56 11.06.2014.

ne znam dal uopće da krenem sa demantiranjem gore navedenih tvrdnji ili??? plave oći i plava kosa i podnošenje boli, dakle: moja plavokoso plavooka prijateljica je rodila 4 dana nakon mene i našli smo se na odjelu rodilja gdje je ona konstntno plakala i cvilila kako je nešto boli a sestre su je zvale cvilidreta, a mene smeđooku i smeđokosu su morali upozoravati da prestanem toliko skakutati okolo jer to nije pametno nakon carskog obzirom da ja nisam osijećala bol pa bi se nekad zaletila sa pokretima koji u tom slučaju nisu dozvoljeni. toliko o plavome i smeđem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije