Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manipulacija DNK

Kroz dvije godine bit će moguće da dijete ima - 3 biološka roditelja

beba
Foto: Thinkstock
10.06.2014.
u 10:52

Mitohondrijske bolesti javljaju se kod 1 od 6000 osoba, a prenose se s majke na dijete

U razdoblju od dvije godine bit će moguće da dijete ima tri biološka roditelja

Znanstvenici na panelu održanom u sklopu organizacije Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) u Velikoj Britaniji iznijeli su ideju kako bi se mogle liječiti mitohondrijske bolesti koje zahvaćaju 1 od 6000 osoba i to manipulacijom embrija ili jajne stanice, prenosi Iflcience.

Mitohondriji su naime odgovorni za proizvodnju 90 posto energije tijela i cijeli niz staničnih procesa, a oštećenja mitohondrija imaju opasne posljedice. Za njih nema lijeka, a oštećenja na DNK prenose se isključivo s majke na dijete pa se znanstvenici nadaju kako bi ovim tehnikama uspjeli riješiti taj problem.

Zato rade na usavršavanju tehnika koje bi jezgru DNK majke spojile s mitohondrijalnom DNK donora kako bi nastalo zdravo jajašce. Tako bi dijete zapravo imalo tri biološka roditelja jer bi jajašce u sebi sadržavalo i DNK donora odnosno donorice.

Tehnike su dvije. Popravak embrija podrazumijeva da se oplode dvije jajne stanice, jedna majke i jedna donorice i to spermom oca. Iz oba embrija izdvojili bi dijelove koji sadrže žensku i mušku DNK. Dio ekstrahiran iz embrija donorice bio bi uništen, a onaj ekstrahiran od majke i oca ubačen u embrio donorice.

Drugi postupak podrazumijeva neoplođenu jajnu stanicu majke i donorice iz kojih se izuzimaju određeni dijelovi.  Jezgra donorice se ekstrahira, a ubacuje jezgra majke i zatim se jajna stanica oplođuje spermom oca. Tehnike će biti usavršene kroz dvije godine, a primjena na ljudima ovisit će o tome na koji način će se prijeći eventualne zakonske zapreke.

>>Beba troje roditelja u Hrvatskoj možda za desetak godina

Komentara 17

NE
neboiznadzagreba
12:05 10.06.2014.

Kroz x godina bit će moguće da dijete ima samo jednog roditelja - kompaniju za genetski inženjering ; svako drugo razmnožavanje bit će moguće jedino ako se nađe način da se zaobiđu zakonske prepreke . Jezivo !

DU
Deleted user
11:11 10.06.2014.

"primjena na ljudima ovisit će o tome na koji način će se prijeći eventualne zakonske zapreke." da..eventualne.... ma zašto bi ih uopće bilo?! pa normalno je da se rade GMO dječica.... ma strašno!!!

Avatar fijolica
fijolica
11:33 10.06.2014.

Predlažem im da ostave oba začeta djeteta u stadiju embrija do rođenja, pa kad se ta djeca rode da ih vidim da li će onda biti u stanju jedno ubiti a drugo ostaviti (iako se ne bih, nažalost, začudila da bi neki i to bili u stanju učiniti). Ista stvar samo nekoliko mjeseci kasnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije