Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isprobajte!

Recept Jamiea Olivera za domaći kruh: Ne može biti jednostavnije!

Jamie Oliver/Facebook
01.06.2023.
u 07:00

Ovaj recept, za koji je potrebno otprilike 45 minuta plus vrijeme kušanja, navodno je dovoljan za pripremu dva kruha i mogao bi biti savršen za pripremu slasnih sendviča svježeg okusa za ručak.

Jamie Oliver je podijelio svoj recept za domaći kruh od dva sastojka i obožavateljima obećao da "ne može biti jednostavniji". Da biste sami probali, sve što vam je potrebno od sastojaka je jedna vrećica od 7 g suhog kvasca i 1 kg oštrog krušnog brašna, plus malo više za posipanje. Poput mnogih recepata štedljivih kuhara, ovaj je kruh prilično isplativ za napraviti, piše Mirror.

Ovaj recept, za koji je potrebno otprilike 45 minuta plus vrijeme kušanja, navodno je dovoljan za pripremu dva kruha i mogao bi biti savršen za pripremu slasnih sendviča svježeg okusa za ručak.

VEZANI ČLANCI: 

Prije svega, u veću zdjelu morate uliti 650 ml mlake vode, prije toga dodati kvasac i miješati ga vilicom nekoliko minuta. Zatim uspite veći dio brašna, plus pola žličice morske soli, pa vilicom sve miješajte dok više ne možete pomaknuti smjesu. Čistim rukama sjedinite smjesu kao kuglu tijesta, dodajući dodatno brašno ako je potrebno da vam se ruke i tijesto ne lijepe.

Nakon što tijesto prebacite na površinu posutu brašnom, obavezno ga mijesite i razvlačite dobrih pet minuta, dok tijesto ne bude "svilenkasto i elastično". Stavite brašna na ruke i oblikujte tijesto u kuglu prije nego što ga stavite u zdjelu. Zatim po vrhu pospite brašnom i pokrijte ga "čistom, vlažnom kuhinjskom krpom".

Ostavite tijesto da se diže otprilike jedan sat i 30 minuta, idealno na toplom mjestu bez propuha, dok ne postane dvostruko veće od onoga kakvo je bilo. Zatim je vrijeme da "izbacite zrak" bušenjem tijesta šakom, prije nego što ga počnete mijesiti 30 sekundi. U ovom trenutku možete oblikovati svoje tijesto i dati mu okus ako želite, ostavljajući ga da se još jednom diže, ovaj put oko 30 minuta do sat vremena. Nakon što se ponovno udvostruči, zagrijte pećnicu na 180ºC lagano prebacite tijesto u pećnicu i zatvorite ju. Vrijeme pečenja bi trebalo trajati oko 35 minuta, do kada bi trebao dobiti lijepu zlatnu boju. Ako niste sigurni je li gotovo ili nije, možete pokušati kucnuti po dnu, koje bi trebalo ispuštati šuplji zvuk ako je spremno. Stavite svoju savršeno pečenu štrucu da se ohladi na rešetku i dopustite slatkim notama kruha da primamljivo ispune vašu kuhinju.

"Kuhanje može biti dobro za dušu, a pravljenje kruha je tako korisna, terapeutska, taktilna stvar – bit ćete tako ponosni na sebe kada ga izrežete. Od jednog jednostavnog recepta za kruh kao što je ovaj, postoji milijun stvari koje možete napraviti: veliki, mali, u limu, na pladnju, budite kreativni. Također postoji mnoštvo divnih brašna s kojima možete eksperimentirati: integralno, raženo, pir, ili mješavina nekoliko različitih. Osim toga, pripremanje kruha odlična je stvar za raditi s djecom – svidjet će im se", rekao je Jamie Oliver. 

Kuhar otkrio dva predmeta koja uvijek trebate imati u svojoj kuhinji: Bez toga ne možete!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije