Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 214
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljac!

RECEPT DANA Za sve ljubitelje starinskih poslastica: Jogurt pita s kokosom i limunom

@natalija_mysticcakes
24.09.2025.
u 09:30

Najbolja je kad malo odstoji, jer se tada okusi savršeno prožmu.

Ova lagana, prhka pita savršena je za sve ljubitelje starinskih kolača. Spoj prhkog tijesta koje se topi u ustima i nadjeva od jogurta, kokosa i svježeg limuna daje savršeno uravnotežen okus – istovremeno sočan, kremast i osvježavajuć. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte! 

Sastojci: 

Prhko tijesto:

  • 200 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 80 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 4 žumanjka
  • naribana korica ½ limuna
  • 300 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Nadjev od kokosa i limuna:

  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 800 g čvrstog jogurta
  • naribana korica i sok ½ limuna
  • 30 g gustina
  • 150 g kokosa

Za posipanje:

  • šećer u prahu

Priprema: U zdjelu stavite omekšali maslac narezan na kockice, sol, šećer, vanilin šećer, žumanjke i koricu limuna. Sve dobro promiješajte vilicom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i umijesite glatko, mekano tijesto. Ako se lijepi, dodajte još malo brašna. Tijesto podijelite na dva dijela – jedan malo veći. Veći komad zamotajte u foliju i stavite u hladnjak (to će biti podloga), a manji u zamrzivač (njega ćete kasnije naribati preko nadjeva).

Bjelanjke sa solju istucite u čvrsti snijeg. Postupno dodajte šećer i vanilin šećer, miješajući dok se kristali potpuno ne otope. U smjesu lagano umiješajte jogurt, sok i koricu limuna, gustin i kokos. Radite polako, pjenjačom, da snijeg ostane prozračan. Ohlađeni veći dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini prema veličini kalupa i pažljivo ga prenesite u lim za pečenje. Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev. Manji komad tijesta iz zamrzivača naribajte po vrhu i lagano utisnite prstima. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30–35 minuta, dok pita ne poprimi lijepu zlatnu boju. Kad se pita ohladi, pospite je šećerom u prahu i narežite na kocke. Najbolja je kad malo odstoji, jer se tada okusi savršeno prožmu.

Komentara 1

MO
montello
10:44 24.09.2025.

Fino

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata