Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljac!

RECEPT DANA Prhka pita sa sirom i višnjama: Isprobajte ovaj starinski klasik

@natalija_mysticcakes
08.03.2025.
u 09:00

Uživat ćete u svakom zalogaju pite s višnjama i sirom!

Ova pita s višnjama i sirom jedan je od onih klasika koji nikada ne izlaze iz mode. Iako su naši preci voljeli praviti ovakve kolače, njezina jednostavnost i nevjerojatna kombinacija okusa oduševljava sve generacije i danas. Ako ste ljubitelj slastica koje su istovremeno prhke, sočne i bogate okusa, onda je ovo recept, kojeg je podijelila food blogerica @natalija_mysticakes, koji morate isprobati. 

Sastojci za prhku pitu sa sirom i višnjama (dimenzija pleha: 32×22 cm): 

Za prhko tijesto:

  • 180 g maslaca (ili margarina)
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 4 žumanjka
  • 1 žlica (20 g) kiselog vrhnja
  • 300 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za nadjev od sira:

  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 2 vanilin šećera
  • 500 g svježeg sira
  • 180 g šećera
  • 160 g kiselog vrhnja
  • sok i korica 1/2 limuna
  • 40 g pšeničnog griza

Još:

  • 400-500 g višanja

Priprema: U zdjelu stavite maslac sobne temperature, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli, pa sve dobro izmiješajte vilicom. Dodajte žumanjke i kiselo vrhnje, pa ponovo dobro izmiksajte. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo, izmiješajte vilicom dok ne dobijete mrvičastu smjesu, a potom ručno umijesite mekano tijesto. Podijelite tijesto na dva dijela, tako da jedan bude malo veći. Zamotajte oba dijela u prozirnu foliju. Veći dio stavite u hladnjak – to će biti baza za pitu, a manji dio stavite u zamrzivač – bit će nariban na vrh pite. Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev i višnje.

Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg s prstohvatom soli i vanilin šećerom, te ostavite sa strane. U drugoj posudi pomiješajte svježi sir, šećer, kiselo vrhnje, sok i koricu pola limuna i griz, pa sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka u 2-3 dodavanja, lagano miješajući kako bi nadjev ostao prozračan i pjenast. 

Izvadite veći komad tijesta iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj radnoj površini tako da odgovara veličini lima za pečenje (32×22 cm). Oklagijom prebacite tijesto u pleh. Na tijesto izlijte nadjev od sira i poravnajte. Na to stavite dobro ocijeđene višnje i lagano ih utisnite u nadjev. Na vrh naribajte manji komad tijesta iz zamrzivača. Kolač stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 35-40 minuta, dok lijepo ne porumeni. Pitu ohladite, pospite šećerom u prahu i narežite na kocke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja