Ova pita s višnjama i sirom jedan je od onih klasika koji nikada ne izlaze iz mode. Iako su naši preci voljeli praviti ovakve kolače, njezina jednostavnost i nevjerojatna kombinacija okusa oduševljava sve generacije i danas. Ako ste ljubitelj slastica koje su istovremeno prhke, sočne i bogate okusa, onda je ovo recept, kojeg je podijelila food blogerica @natalija_mysticakes, koji morate isprobati.
Sastojci za prhku pitu sa sirom i višnjama (dimenzija pleha: 32×22 cm):
Za prhko tijesto:
- 180 g maslaca (ili margarina)
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 4 žumanjka
- 1 žlica (20 g) kiselog vrhnja
- 300 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Za nadjev od sira:
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
- 2 vanilin šećera
- 500 g svježeg sira
- 180 g šećera
- 160 g kiselog vrhnja
- sok i korica 1/2 limuna
- 40 g pšeničnog griza
Još:
- 400-500 g višanja
Priprema: U zdjelu stavite maslac sobne temperature, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli, pa sve dobro izmiješajte vilicom. Dodajte žumanjke i kiselo vrhnje, pa ponovo dobro izmiksajte. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo, izmiješajte vilicom dok ne dobijete mrvičastu smjesu, a potom ručno umijesite mekano tijesto. Podijelite tijesto na dva dijela, tako da jedan bude malo veći. Zamotajte oba dijela u prozirnu foliju. Veći dio stavite u hladnjak – to će biti baza za pitu, a manji dio stavite u zamrzivač – bit će nariban na vrh pite. Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev i višnje.
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg s prstohvatom soli i vanilin šećerom, te ostavite sa strane. U drugoj posudi pomiješajte svježi sir, šećer, kiselo vrhnje, sok i koricu pola limuna i griz, pa sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka u 2-3 dodavanja, lagano miješajući kako bi nadjev ostao prozračan i pjenast.
Izvadite veći komad tijesta iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj radnoj površini tako da odgovara veličini lima za pečenje (32×22 cm). Oklagijom prebacite tijesto u pleh. Na tijesto izlijte nadjev od sira i poravnajte. Na to stavite dobro ocijeđene višnje i lagano ih utisnite u nadjev. Na vrh naribajte manji komad tijesta iz zamrzivača. Kolač stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 35-40 minuta, dok lijepo ne porumeni. Pitu ohladite, pospite šećerom u prahu i narežite na kocke.