mljac!

RECEPT DANA Točno onakve kakve su radile naše bake: Najmekše buhtle s pekmezom

Zagreb:  Kolači od jesenskog voća
Sandra Simunovic/PIXSELL
17.10.2025.
u 09:30

Ništa ne budi uspomene kao miris svježe pečenih buhtli!

Miris svježe pečenih buhtli koji ispuni cijelu kuću teško je nadmašiti. To je onaj poznati, utješni miris djetinjstva – kada su bake, s pregačom oko struka i brašnom po rukama, iz pećnice vadile zlatne, mekane buhtle punjene domaćim pekmezom. Ovaj klasični recept donosi upravo takve buhtle – meke kao oblak, slatke taman koliko treba i savršene uz čašu mlijeka ili šalicu toplog kakaa.

Sastojci: 

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac (ili 25 g svježeg)
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 80 g šećera
  • 80 g maslaca (otopljenog)
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • naribana korica limuna (po želji)
  • 1 vanilin šećer
  • pekmez po izboru (šljiva, marelica, višnja...)
  • šećer u prahu za posipanje

30.09.2021., Zagreb- Kolaci od jesenskog voca. Buhtle sa sljivama."nPhoto: Sandra Simunovic/PIXSELL"n "n
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Priprema: U mlakom mlijeku otopite kvasac sa žlicom šećera i malo brašna. Ostavite da se zapjeni 10 minuta. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, sol i limunovu koricu. Dodajte jaja, otopljeni maslac i pripremljeni kvasac. Umijesite glatko, mekano tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna). Pokrijte i ostavite da tijesto raste oko 1 sat, dok se ne udvostruči. Tijesto premijesite, razvaljajte na debljinu od oko 1 cm i narežite na kvadrate. Na sredinu svakog stavite žličicu pekmeza, spojite rubove i oblikujte kuglice. Slažite ih u namašćeni lim, svaku lagano premažite otopljenim maslacem. Ostavite ih da još 20 minuta miruju, zatim pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta – dok ne poprime zlatnu boju. Još tople pospite šećerom u prahu i poslužite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja