Nevidljivi kolač od jabuka jednostavan je i elegantan desert francuskog podrijetla, poznat po svom neodoljivom okusu i zanimljivom izgledu. Priprema se od tanko narezanih jabuka i laganog tijesta nalik onome za palačinke. Od nekoliko osnovnih sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće i mirisnih jesenskih jabuka, nastaje nevjerojatno sočan i mekan kolač koji se jednostavno topi u ustima. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte!
U Francuskoj je poznat kao Gâteau invisible aux pommes, što u prijevodu znači “nevidljivi kolač od jabuka”. Ime nije slučajno – tanke kriške jabuka gotovo nestanu u tijestu, koje ih samo nježno povezuje. Rezultat je kolač s predivnim presjekom u kojem se jasno vide slojevi jabuka, a tekstura je toliko mekana da se topi čim ga zagrizete.
Sastojci (za kalup dimenzija 22 × 11 cm):
Za tijesto:
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- 20 g rastopljenog maslaca
- 100 ml mlijeka
- 1 žličica arome vanilije
- ½ žličice cimeta (po želji)
- 75 g oštrog brašna
- ½ vrećice (6 g) praška za pecivo
Dodatno:
- 5 srednje velikih jabuka
- sok od ½ limuna
Priprema: U zdjelu razbijte jaja, dodajte prstohvat soli i šećer, te miksajte dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Zatim dodajte otopljeni i malo ohlađeni maslac, mlijeko, vaniliju, cimet, prosijano brašno i prašak za pecivo. Sve dobro promiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu nalik onoj za palačinke. Ostavite sa strane. Jabuke operite, ogulite i narežite na četvrtine, zatim uklonite sredinu. Pomoću sjeckalice narežite ih na vrlo tanke ploške (ako nemate sjeckalicu, poslužit će i nož, samo pokušajte da kriške budu jednake debljine). Odmah ih poškropite limunovim sokom kako ne bi potamnile. Kad su sve jabuke narezane, dodajte ih u pripremljeno tijesto i lagano promiješajte špatulom, pazeći da se kriške ne slome.
Kalup obložite papirom za pečenje i pažljivo rasporedite smjesu. Poravnajte površinu tako da jabuke ne strše iznad tijesta (kako ne bi zagorjele). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 50 – 60 minuta, dok kolač ne poprimi zlatnosmeđu boju. Nakon pečenja ostavite kolač da se ohladi u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite i ohladite barem sat vremena prije rezanja i posluživanja.