sočna jesenska poslastica

RECEPT DANA Jeste li već probali 'nevidljivi' kolač od jabuka? Imamo recept koji će vas oduševiti!

@natalija_mysticcakes
07.10.2025.
u 09:30

Prije posluživanja kolač možete posuti šećerom u prahu, preliti domaćim karamelom ili poslužiti uz kuglicu sladoleda ili malo tučenog vrhnja.

Nevidljivi kolač od jabuka jednostavan je i elegantan desert francuskog podrijetla, poznat po svom neodoljivom okusu i zanimljivom izgledu. Priprema se od tanko narezanih jabuka i laganog tijesta nalik onome za palačinke. Od nekoliko osnovnih sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće i mirisnih jesenskih jabuka, nastaje nevjerojatno sočan i mekan kolač koji se jednostavno topi u ustima. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte! 

U Francuskoj je poznat kao Gâteau invisible aux pommes, što u prijevodu znači “nevidljivi kolač od jabuka”. Ime nije slučajno – tanke kriške jabuka gotovo nestanu u tijestu, koje ih samo nježno povezuje. Rezultat je kolač s predivnim presjekom u kojem se jasno vide slojevi jabuka, a tekstura je toliko mekana da se topi čim ga zagrizete.

Foto: @natalija_mysticcakes

Sastojci (za kalup dimenzija 22 × 11 cm): 

Za tijesto:

  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 20 g rastopljenog maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žličica arome vanilije
  • ½ žličice cimeta (po želji)
  • 75 g oštrog brašna
  • ½ vrećice (6 g) praška za pecivo

Dodatno:

  • 5 srednje velikih jabuka
  • sok od ½ limuna

Priprema: U zdjelu razbijte jaja, dodajte prstohvat soli i šećer, te miksajte dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Zatim dodajte otopljeni i malo ohlađeni maslac, mlijeko, vaniliju, cimet, prosijano brašno i prašak za pecivo. Sve dobro promiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu nalik onoj za palačinke. Ostavite sa strane. Jabuke operite, ogulite i narežite na četvrtine, zatim uklonite sredinu. Pomoću sjeckalice narežite ih na vrlo tanke ploške (ako nemate sjeckalicu, poslužit će i nož, samo pokušajte da kriške budu jednake debljine). Odmah ih poškropite limunovim sokom kako ne bi potamnile. Kad su sve jabuke narezane, dodajte ih u pripremljeno tijesto i lagano promiješajte špatulom, pazeći da se kriške ne slome.

Kalup obložite papirom za pečenje i pažljivo rasporedite smjesu. Poravnajte površinu tako da jabuke ne strše iznad tijesta (kako ne bi zagorjele). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 50 – 60 minuta, dok kolač ne poprimi zlatnosmeđu boju. Nakon pečenja ostavite kolač da se ohladi u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite i ohladite barem sat vremena prije rezanja i posluživanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja